Kansalaisten perustaidoista on pidettävä huolta

Professori Matti Uusitupa otti monipuolisesti kantaa uimakoulun puolesta (SS 15.7.). Lämmitti todella vanhaa sydäntä lukea kirjoitusta. Kiitos hänelle hyvin monen lukijan puolesta.

Sain itse olla uimakoulun pitäjänä 1960-luvun alkupuolella silloisen Säyneisen kylillä. Pienen maalaiskunnan intresseihin ei uimaopetus sisältynyt.

Pieni tuki, jonka uimakoulun järjestäjänä sain, tuli Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisosastolta ja SPR:n taholta. Varsinainen palkka oli työstä saatu ilo.

Uimataidottomien ja heikosti uijien osuus lapsista 50 vuotta sitten oli pelottavan suuri. Monet potivat suoranaista veden pelkoa.

Kuuden päivän yhdessä ahertamisen tuloksena näin niin valtavan määrän iloa, että sitä harvoin elämässä saa kokea. Vakuutuin siitä, että jokainen lapsi oppii uimaan. Ryhmätyöskentely tuntui olevan parasta lääkettä arimmillekin tytöille ja pojille.

Kokemukseni myöhemmin 80- ja 90-luvuilla lasten uimataidosta Juankoskella olivat samansuuntaisia kuin 60-luvulla. Tuntui siltä, että uimaopetukseen tulisi panostaa enemmän kuin tuolloin tehtiin.

Kesäinen uimakoulu on kunnassamme ollut ainoa järjestelmällinen uimaopetusmuoto jo pitkään. Vaikka se ei ole ollut riittävän kattava syrjäkyliä ajatellen, se on kuitenkin antanut mahdollisuuden aktiivisille perheille lasten uimataidon kehittämiseen.

Kunnan päätös jättää tänä kesänä uimakoulut pitämättä on tyly. Pelottavinta asiassa on se, että seuraavat vuodet tuskin ovat tätä vuotta lihavampia. Merkitseekö se sitä, että saamme sanoa hyvästit kunnalliselle uimakoulutoiminnalle?

Jollain tavalla uimaopetus on täällä saatava pelaamaan. Koska uimataito on luku- ja kirjoitustaidon ohella perustaito, näen kunnan olevan ensisijainen uimaopetuksen järjestäjä.

Vai palaammeko Juankoskella 1960-luvun malliin? Talkoohenkisiä uimaopettajia tuskin enää löytyy.

Veli Voutilainen Viitaniemi

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Toteutukseen tarvitaan asennetta ja navigaattoria

Kasvukeskusten ulkopuolistakaan Suomea ei kurjisteta

Joka päivä on hyvä metsäretkipäivä

Eläkelupaus rotanloukkuna uudessa hallitusohjelmassa?

Orpolla oppositiossa orpo olo

Hotellilaiva tarvitsi erityisjärjestelyjä

Ministerin painajainen

Huoli-ilmoituskäytännöt yhtenäistettävä

Kuopio tarttuu mahdollisuuksiin ja sijoittaa tulevaisuuteen

Hoitotakuu toteutuu Kuopiossa, kiireelliset asiat hoituvat heti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.