Kapellimestarit ilopilkkuina

Elokuun viimeiseksi viikonlopuksi järjestetty Kuopio juhlii, ei ohjelmiston osalta mennyt ihan putkeen. Aikaisempiin vuosiin verrattuna ohjelman anti oli vaatimaton ja keskittyi ravintolakulttuuriin.

Ainoana ilopilkkuna oli perjantain ja lauantain Tahtipuikon taikaa -päätöskonsertit, joissa nuoret kapellimestarit näyttivät taitojaan pitäessään soittajat musiikillisesti ruodussa. Konsertit osoittivat nuorten tahtipuikon heiluttajien olevan oikealla suunnalla.

Mikäpä on opiskellessa professori Jorma Panulan johdolla. Esityksistä välittyi nuorten intohimo taiteen tekemiseen.

Harjoiteltaviksi valitut teokset eivät olleet ihan helppoja, vaan totisinta totta musiikkikirjallisuudessa. Edward Elgarin sellokonsertto, joka on mielestäni maailman kaunein konsertto sen sisällisyyden vuoksi, soi kauniina solistien käsissä ja kaupunginorkesteri säesti kesäisen valoisana elämän laulua laulavassa teoksessa.

Lauantain konsertissa orkesteri ylitti itsensä sydäntä hivelevän kauniissa Antonin Dvorakin sinfoniassa Uudesta maailmasta.

Sinfonian toinen osa tempossa largo oli upein esitys, mitä orkesteri on tästä osasta miesmuistiin esittänyt. Kapellimestarina ollut nainen tiesi mitä halusi, ja kaiken kruunasi Pekka Parkkisen soolo, joka oli niin taivaallinen, että tippa tuli silmään.

Muistot omasta musiikin-opiskelusta ja viikoittaiset käynnit kaupunginorkesterin konserteissa kaupungintalon juhlasalissa piirtyivät silmiin. Oi niitä aikoja!

On hyvä, että annetaan mahdollisuus nähdä ja kuulla, miten paljon vaaditaan taitoa ja uskallusta nousta orkesterin eteen antamaan elämystä kuulijalle.

Nämä konsertit osoittivat, että uusi ja parempi maailma on ehkä sittenkin tulossa musiikin saralla uusien opiskelijoiden myötä. Tähän jumalilta saatuun mahdollisuuteen tarvitaan musiikinopiskelijoiden ja opettajien intohimoa ja rakkautta. Myös päättäjien positiivinen ymmärrys rahahanojen suhteen on välttämätön.

Uutta maailmaa odottaessa antakaamme elämän laulaa taiteessamme Elgarin sellokonserton tavoin.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Veroistako löytyy pelastus?

Akateemisesti koulutettujen riisto jatkuu

Toteutukseen tarvitaan asennetta ja navigaattoria

Kasvukeskusten ulkopuolistakaan Suomea ei kurjisteta

Joka päivä on hyvä metsäretkipäivä

Eläkelupaus rotanloukkuna uudessa hallitusohjelmassa?

Orpolla oppositiossa orpo olo

Hotellilaiva tarvitsi erityisjärjestelyjä

Ministerin painajainen

Huoli-ilmoituskäytännöt yhtenäistettävä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.