Kasvavaa metsää ei pidä ennallistaa

Televisiouutisissa oli äskettäin juttua soiden suojelusta. Kuvissa kaivinkone peitti ojaa isossa metsikössä, arviolta noin viisikymmentä vuotta vanhassa.

Näytti olevan hyvässä kasvukunnossa. Puulajeina kuusi, koivu ja mänty. Siis rehevää kasvupohjaa. Hiilinielumetsää parhaasta päästä.

Tällaisessa metsässä on puuta noin 100 kuutiota hehtaarilla. Kasvu noin 10 prosenttia eli 10 kuutiota vuodessa hehtaarilta. Tällaisella ojan tukkimisella tuhotaan hyvää hiilinielua. Tämä toimenpide aloittaa soistumisen ja seurauksena on, että metsä joudutaan kaatamaan ja jäädään odottelemaan suota 20 – 30 vuodeksi. Ilmaston kannalta katsottuna äärimmäisen huono ratkaisu.

Tällaisessa paikassa pitää olla ojat hyvässä kunnossa ja näin edistää metsän kasvua ja samalla ilmansuojelua. Ymmärrän kyllä, jos vähäpuustoisella suolla ojia laitetaan tukkoon. Parasta kuitenkin olisi, ettei kaivinkoneella mennä ollenkaan suolle. Annetaan luonnon hoitaa soistuminen.

Suomessa on luonnonvaraisia soita noin 4,5 miljoonaa hehtaaria, joista suojeltuja 1,2 miljoonaa hehtaaria.

Kyllähän suokin yhteyttää ja näin sitoo hiiltä, mutta huonona puolena on metaanin tuotto, joka on paha asia ilmaston kannalta.

Näkemys on, että nykymuotoisesta soiden suojelusta luovutaan välittömästi kokonaan ilmastosyystä ja valmistellaan uusi ohjelma soiden suojeluun, jossa otetaan huomioon myös hiilinielu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.