Kasvisruoka hyväksi ilmastolle

Savon Sanomissa julkaistiin 25.8. kristillisdemokraattien varavaltuutetun Rauno Taskisen mielipidekirjoitus otsikolla ”Pelastaako kasvisruokavalio maailman ilmaston?”.

Kirjoituksessa annetaan ymmärtää Tom ym. (2015) julkaisemaan artikkeliin viitaten, ettei kasvisruokavalio ole energian- ja vedenkulutukseltaan ja tuottamiltaan kasvihuonekaasupäästöiltä ympäristön kannalta paras ruokavaliovaihtoehto. Kirjoituksessa on useampikin suuri ja lukijaa harhaanjohtava virhe.

Kirjoittaja käyttää ensisijaisena lähteenään Kuopion kristillisdemokraattien ryhmän puheenjohtajan Björn Cederbergin twiittiä, jonka lähteenä puolestaan on Ilta-Sanomien uutinen. Tämä puolestaan pohjautuu Washington Postin tekemään uutiseen tutkimuksesta.

Taskinen käyttää siis jopa kolmannen käden lähteitä, joista yksi on iltapäivälehti ja toinen saman puolueen poliitikon twiitti. Valitettavasti ”rikkinäisen puhelimen” seuraukset välittyvät myös mielipidekirjoituksen väitteisiin.

Suurin virhe mielipidekirjoituksessa on se, että Tom ym. (2015) tutkimuksen annetaan ymmärtää käsittelevän kasvisruokavaliota. Virhe toistuu myös Cederbergin twiitissä.

Alkuperäisessä tutkimuksessa kasvisruokavalio ei kuitenkaan ole lainkaan mukana vertailussa. Oikeasti tutkimuksessa selvitettiin kolmen vaihtoehtoisen ruokavalioskenaarion energian- ja vedenkulutusta sekä kasvihuonekaasupäästöjä.

Se ruokavalio, johon mielipidekirjoituksessa viitataan ja jota virheellisesti kutsutaan kasvisruokavalioksi, on tutkimuksessa tosiasiallisesti Yhdysvaltain ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio, joka pitää sisällään muun muassa kalaa, mereneläviä ja maitotuotteita. Lisäksi kyseisessä ruokavalioskenaariossa painotetaan hedelmien osuutta.

Kalifornian kuivilla alueilla viljellyt hedelmät ja esimerkiksi kasvatettu lohi ovat todella energiaintensiivistä maataloutta. Vertailukohtana tutkimuksessa ja mielipidekirjoituksessa oleva ”tyypillinen amerikkalainen ruokavalio” puolestaan sisältää paljon rasvoja ja sokereita, joiden tuotanto ei ole esimerkiksi yhdysvaltalaiseen kalan ja hedelmien viljelyyn verrattuna ympäristölle niin kuormittavaa.

Mielipidekirjoituksessa väitetään, että tutkimuksen mukaan salaatin päästöt olisivat lähes samaa tasoa naudanlihan kanssa ja sianlihaan verrattuna kolminkertaiset. Tätä väitettä en alkuperäisestä tutkimuksesta onnistunut löytämään.

Mielipidekirjoituksessa jää mainitsematta se oleellinen seikka, että tutkimuksessa arvioitiin keskimääräistä energian- ja vedenkulutusta sekä kasvihuonekaasupäästöjä per kalori.

En pidä mielekkäänä salaatin ja lihan tuotannon kalorikohtaista ympäristövaikutusten vertailua. Kukaan kasvisruokavaliota noudattava ei korvaa sianlihan kalorimäärää pelkällä salaatilla.

Alkuperäisessä tutkimuksessa referoidaan useita maailmanlaajuisia tutkimusartikkeleita, jotka ovat osoittaneet kasvisruokavalion muun muassa vähentävän vedenkulutusta, energiankulutusta, lannoitteiden käyttöä, hyönteismyrkkyjen käyttöä sekä maatalouden päästöjä. Tätä eivät Tom ym. (2015) kyseenalaista.

Sen sijaan tutkimuksessa todetaan, ettei Yhdysvaltain ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio, joka sisältää ”tyypillistä amerikkalaista ruokavaliota” vähemmän kaloreita ja joka painottaa hedelmien sekä kalojen ja merenelävien osuutta, ole automaattisesti paras vaihtoehto energian- ja vedenkulutukseltaan tai kasvihuonekaasupäästöiltään, nimenomaan kalorikohtaisesti mitattuna.

Tutkimuksessa ei siis ole kyse kasvisruokavalion ympäristövaikutusten selvittämisestä vaan Yhdysvaltain ravitsemussuositusten mukaisen ruokavalion tarkastelusta. Tutkimus puhuu aidasta, kun Taskinen ja Cederberg puhuvat aidan seipäästä.

Soisin, että mielipidekirjoitusten kirjoittajat pyrkisivät parhaansa mukaan alkuperäisten lähteiden äärelle, jolloin vastaavalta misinformaatiolta vältyttäisiin. Lukijoita puolestaan kannustan suhtautumaan etenkin mielipidekirjoitusten väitteisiin lähdekriittisesti.

Ja lopuksi vastauksena Taskisen otsikossaan esittämään kysymykseen – kyllä, siirtyminen kestävään kasvisruokavalioon on yksi parhaita keinojamme hillitä ilmastonmuutosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Elämämme sietämätön ihanuus

Ei yhteisvastuuta EU-budjetin kautta koronan varjolla

Epäoikeudenmukainen farssi

Korona kirkasti merkityksen

Lopullinen digiloikka uuteen normaaliin

Älkää pysykö kotona

Presidentti Tarja Halonen: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä

Kuka korvaa, jos puu kaatuu talon päälle?

Isot traktorit lasten käsissä

Covid-19 ja uusi uljashauras maailma

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.