Kasvualusta kaikenikäisille

Silmiini sattui Savon Sanomissa ollut mielipidekirjoitus, jonka kirjoittaja oli Vapaa-ajattelijain liittoon kuuluva Tauno Puolitaival. Puolitaival arvosteli piispa Arsenin lehtiartikkelia siten, että omakin mielenkiintoni heräsi.

Luettuani molempien herrojen tekstin huomasin, miten eri tavoin voimme kirjoitettua tekstiä tulkita.

Mielestäni piispa Arseni epäili nuorisoseuran tai jonkun muun, niin kuin hän kirjoittaa, aatteellisen yhdistyksen saavan niin herkästi kokonaista aukeamaa ilmaista lehtimainosta kuin Vapaa-ajattelijain liitto on saanut.

Muuta vertausta nuorisoseuran ja Vapaa-ajattelijain liiton välillä en tekstistä löytänyt.

Paljon nuorisoseuratoiminnassa mukana olleena olen huomannut, miten vähän tietoa nuorisoseurasta kanssaihmisilläni on. Meidät mielletään usein maaseudulla toimivaksi poliittiseksi järjestöksi, jossa tiukkapipoiset ukit ja mummot yrittävät väenvängällä pitää perinteitä yllä.

Tämä mielikuva on virheellinen, eikä anna sitä arvoa toiminnassa mukana oleville, joka heille kuuluu.

Nuorisoseuratoiminta on koko maan kattavaa puoluepoliittisesti sitoutumatonta kulttuuri- ja nuorisotoimintaa, jossa jäseniä on yli 80 000. Nuorisoseurojen vahvuus on eri-ikäisten yhteistoiminnassa, jossa toimijoina on koko perhe - vauvasta vaariin.

Oman käsitykseni mukaan Nuorisoseuran ideologiana on ihmisenä kasvaminen ja sen ytimenä on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen. Maassamme on lähes 900 nuorisoseuraa, joissa tekemisen kirjo on varsin laaja.

Kaikilla Nuorisoseuroilla on kuitenkin yhdistävänä tekijänä yhteiset arvot - majakat - sekä yhdessä sovitut etapit, jotka antavat ne koordinaatit, joilla majakalta toiselle pääsemme.

Mitä ovat nämä majakat? Olemme tottuneet yhdistämään majakat ja laivat toisiinsa, mutta usein unohdamme, että me ihmisinä tarvitsemme myös niitä majakoita, jotka ohjaavat ja opastavat meitä eteenpäin joskus kivikkoistenkin karikkojen keskeltä.

Nuorisoseuralaisille nämä majakat näyttävät yhteisen suunnan. Ne näyttävät meille mahdollisuuden uuden oppimiseen ja ihmisenä kasvamiseen.

Ne muistuttavat meitä arvostamaan jokaista yhteisömme jäsentä ja toimimaan yhdessä yksilön ja koko yhteisön hyväksi.

Majakat opastavat meitä myös vahvistamaan toiminnallamme monimuotoista suomalaista kulttuuria ja sivistystä sekä eri kulttuurien välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kansainvälistyvässä maailmassa.

Jokelan koulun tapaus herätti monet ajattelemaan, miten vähän tiedämmekään lastemme ja nuortemme pahoinvoinnista ja niistä tarpeista mitä heillä on.

Me nuorisoseuralaiset kannamme huolta lähimmäisistämme kehittämällä laadukasta lasten ja nuorten harrastus- ja kerhotoimintaa, sekä luomalla mahdollisuuksia nuorten omaehtoiselle tavoitteelliselle toiminnalle ja vaikuttamiselle heitä itseään koskevissa asioissa.

Meillä on meneillään Leipää ja kulttuuria -työllistämishanke, jossa projektin päämääränä on vahvistaa pitkäaikaistyöttömien ja nuorten sosiaalista osaamista ja työvoimapoliittisia valmiuksia.

On myös Kisällistä osaajaksi -projekti, jossa projektin päämääränä on vahvistaa nuorten sosiaalista osaamista ja aktiivista kansalaisuutta nuorten vapaa-aikaan sijoittuvien ryhmätoimintojen avulla ja tutkia kansalaisjärjestöjen tarjoamia mahdollisuuksia nuorten osallisuuden vahvistamisessa.

Anita Jämsén Pohjois-Savon Nuorisoseurojen Liiton puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Maaseudut mahdollistavat kaupunkien olemassaolon

Voiko tärkeitä kirjeitä enää postittaa?

Kuuma linjaSiilinjärvellä sitten liityttiin Kuopion veteen. Yksin asuvan vuosikustannus nousi 110, 43 eurosta 238,95 euroon. Eipä hinta tippunut, vaikka näin lehdessäkin kehuttiin.

Mistä aloitetaan myymiset?

Sote-tietoa kulttuuriin, luovuutta sote-aloille

Keskusta tarvitsee lisää ehdokkaita

Mitä positiivista kriisiajassa on?

Turvallinen Suomi tehdään yhdessä

Toteutuuko oppilaiden etu?

Suomi hyötyy EU:n 750 miljardin jälleenrakennusrahastosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.