Kasvukeskusten ulkopuolistakaan Suomea ei kurjisteta

Sanna Antikainen (ps.) väittää hallitusohjelman kurjistavan kasvukeskusten ulkopuolista Suomea (SS 8.6.). Tämä ei pidä paikkaansa. Hallitusohjelma on minulle varsin tuttu, koska olin mukana neuvottelemassa hallitusohjelmaa ja sen Elinvoimainen Suomi -osiota.

Hallitusohjelma on kokonaisuus. Tässä hallitusohjelmassa puututaan muun muassa alueita ja ihmisiä epäoikeudenmukaisesti kohtelevaan kiinteistöverotukseen. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa kiinteistöjen reaaliarvo ja kiinteistön omistajan maksukyky voidaan ottaa huomioon kiinteistöveroa määriteltäessä. Kuntatalouteen vaikuttavat veroperustemuutokset puolestaan kompensoidaan kunnille sataprosenttisesti muuttamalla valtionosuuksia.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on ehdottanut valtionosuusjärjestelmän purkamista, mikä johtaisi täystuhoon maakuntien ja erityisesti pienempien paikkakuntien palveluissa. Kuinkahan moni perussuomalaisia äänestänyt on ajatellut pidemmän päälle, mitä perussuomalaisten linjaukset todellisuudessa vaikuttaisivat heidän elämäänsä?

Keskusta piti huolen siitä, että yritysten edellytykset työllistää säilyvät eli niiden verotusta ei koroteta. Samoin keskusta piti huolen, että liikenteen perus-tienpitoon saatiin vuositasolla 29 300 miljoonan euron tasokorotus, yksityisteihinkin on nyt 20 miljoonaa euroa joka vuodelle. Myös yritysten kilpailukykyyn vaikuttava kuljetustuki säilyi ja siihen tuli tasokorotus.

Keskustan ansiosta maatalouden kannattavuutta parannetaan yhteensä noin 400 miljoonalla eurolla ja metsien kestävä käyttö onnistuu tälläkin hallituskaudella. Samoin hallitusohjelmassa on paljon parannuksia heikompiosaisten asemaan, jotka toivottavasti vähentävät esimerkiksi eläkeläis- ja yksinhuoltajaköyhyyttä. Koulutukseen panostamalla saadaan vähennettyä nuorten syrjäytymistä.

Polttoaineveron nosto on valitettava asia, joka on tapahtunut lähes jokaisen hallituksen aikana. Myös edellisen hallituskauden alussa sovittiin korotuksista, ja perussuomalaiset olivat itse mukana tässä hallituksessa. Nyt tehty korotus on pitkästä aikaa alle ansiotasoindeksin, vero siis nousee vähemmän kuin mitä palkkojen arvellaan nousevan.

Toivon perussuomalaisilta ja muulta oppositiolta rakentavampaa otetta, jotta maan asioita saadaan paremmalle tolalle. Haukkua ja osoitella on helppoa. Yhteistyön tekeminen sen sijaan on taitolaji.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Ei täyskieltoa verkkokalastukselle

Gallupeissa mielenkiintoisia nousu- ja laskukiitoja

Turvataan eläkeläisten toimeentulo

Bokailu kannattaa, mutta kaikki viranomaiset eivät sitä arvosta

Yritykset sosiaalipummeina

Tolkkua metsäkeskusteluun

Mikä on tosiasiassa ”terveellistä” ja ekologista?

Faktan ja fiktion välisestä erosta

Henkilöstölle asetettava korkeat vaatimukset

Matematiikan tarve kasvaa, mutta osataanko sitä tarpeeksi?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.