Kaukolämmön hinta pilviin Kuopiossa?

Savon Sanomissa (30.1.) verrattiin muun muassa Kuopion (62,10 euroa/megawattitunti) ja Oulun (47,08 e/MWh) kaukolämmön hintaa.

Merkillepantavaa on myös, että Kiinteistöliiton viimesyksyisen indeksitalovertailun mukaan kaukolämmön hinta Kuopiossa nousi kymmenen suurimman kaupungin joukossa toiseksi eniten vuosina 2005 – 2014.

Vertailussa olivat mukana muun muassa Jyväskylä, Tampere ja Oulu. Esimerkiksi Jyväskylässä hinta on noussut kymmenessä vuodessa 60 prosenttia ja Oulussa 76, kun Kuopiossa luku on 98 prosenttia. Tämä osoittaa, että kaukolämmön hinnan nousuvauhti on kaupungissamme ollut ripeä.

Lisäksi ajattelumalli, että kaukolämpö on valtakunnan keskihintaan nähden edullista, on vaarallinen. Erityisesti siksi, kun sillä haetaan kansan piirissä myös moraalinen oikeus reippaisiin hinnankorotuksiin.

Jatkossa kaukolämmön hintaa vertailtaessa muihin kaupunkeihin tulee ottaa huomioon ainoastaan ne voimalaitokset, joiden tuotanto perustuu lämmön ja sähkön yhteistuotantoon.

Lämmitykseen kuluu taloyhtiön kuluista noin neljäsosa. Yhtiölle ja sen asukkaille maksuja määriteltäessä kannattaisi aina välillä miettiä, kannattaako lypsävää lehmää tappaa, kuten sanotaan.

Omistusasukkaan ja vuokralaisen kukkaro saattaa näyttää loppumattomalta, mutta ei se sitä ole. Tavallisella palkansaajalla on rahaa vain rajallisesti. Jos energian hinta nousee liikaa, vaihtoehtoja ryhdytään miettimään tosissaan.

Kaikki eivät ehkä tätä tee, mutta jos isossa mittakaavassa riittävästi, niin hyöty korotetustakin lämmön hinnasta saattaa jäädä saamatta.

Kuopiossa energian hintaa on nostettu muun muassa kaupungin vaatimuksista vuosi vuodelta.

Tämä meidän veronmaksajien kannalta piiloveron muotoiseksi tulkittava kehitys ei missään oloissa ole hyväksyttävää.

Hinnan nousuvauhti on saatava pysähtymään. Se saadaan, kun päättäjien piiristä löytyy riittävä tahtotila.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Villiä luontoa kaupungissakin

Kokoomus ei vastusta koulujen rakentamista Kuopioon

Nopeusrajoitusten jähmeys

Nuoret tarvitsevat laadukasta tukea valinnoissaan

Yhteinen arvopohja?

Suuruuden ekonomiaa vai turvallista oppimisympäristöä?

Maaliskuusta riski on viisinkertaistunut

Tuhlaajapojan juhlat Euroopan unionissa

Tuottajatkin tarvitsevat tukea poikkeusaikana

Joka pilvellä on hopeareunus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.