Kaupallisuus pelasti joulun

Viime aikoina poliitikot ovat yllyttäneet kansalaisia kuluttamaan enemmän ja mieluiten hankkimaan kotimaisia tuotteita, jotta työpaikat säilyisivät Suomessa. Toisaalta kulutusjuhlia paheksuvia kannanottoja on saanut joulun tienoilla kuulla ja lukea.

Kaupallinen joulu ja aidon joulunsanoman ympärille keskittyvä juhla on nähty lähes poikkeuksetta vastakohtina toisilleen. Mutta kuinka monen joulu meni todella pilalle sen tähden, että pienten kivijalkaliikkeiden ja suurten markettien hyllyt notkuivat joulun alla kaikkea mahdollista ostettavaa?

On väärin syyllistää liikeväkeä siitä, että se meidän tarpeitamme ja tottumuksiamme noudattaen tilaa tuotteita myymälöihinsä. Jouluvilinässä ostoskärriin tavaroitaan kahmineen asiakkaan kriittinen puhe kaupallisesta joulusta on mitä suurinta farisealaisuutta.

Kenenkään ei ollut taaskaan pakko tuhlata yhtään ylimääräistä euroa tarpeettomien hyödykkeiden hankkimiseksi. Meidän tulisi olla kiitollisia, että jälleen tänä jouluna saatoimme omien valintojemme ja mahdollisuuksiemme mukaisesti hankkia niitä elintarvikkeita ja muita tuotteita, joita oli tarjolla.

Joulu on ollut monille kiireistä aikaa, ja erityisen kiireistä meitä asiakkaita palvelleelle liikeväelle. Tavaran kuljetuksesta vastaava logistiikka on huolehtinut tuotteet yöllä kauppoihin. Samanaikaisesti, kun ”soihdut sammuu ja kaikki väki nukkuu”, on leipomoissa aherrettu, jotta olisimme saaneet nauttia aamulla tuoreet joulutortut. Kaupallisuus on siten ”antanut leipää” tuhansille työntekijöille ja yrittäjille.

Emme elä enää luontaistaloudessa. Mielestäni kaupallisuus oikeassa mielessä ymmärrettynä ei pilannut alkuperäisen joulun sisältöä vaan osaltaan teki mahdolliseksi sen viettämisen. Siten saatoimme varata aikaa henkilökohtaista hiljentymistä varten aidon joulun sanoman äärelle. Aikaa oli käytettävissä myös kirkoissa ja seurakunnissa pidettyihin joulunajan tilaisuuksiin.

Juhani Happonen

opettaja-toimittaja

Kuopio

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Liikkumattomuutta vastaan kaikin mahdollisin keinoin

Opiskelijoita kuultava paremmin

Aktiivimalli on kumottava

Eroon eläkeläisköyhyydestä

Piensijoittajille viime metrien ilouutinen

Liikenteen päästöjen nopeaan alentamiseen on keinoja

Työrauhan puute uhka oppimistuloksille

Ei seikkailupuistoa vaan hotelli

Lopulliset hyvästitkö venyttelylle?

Valtakunnallinen vitsaus, joka vaikuttaa monella tasolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.