Kaupunki kiinnittää huomiota henkilöstönsä työhyvinvointiin

Aarni Mustonen ja Kaisa Kantele kirjoittivat siitä, kuinka Kuopion kaupungin tulisi huolehtia työntekijöidensä työhyvinvoinnista (SS 12.5.).

Kuopion kaupunki on vuodesta 2018 kiinnittänyt erityistä huomiota henkilöstön työhyvinvoinnin parantamiseen. Työhyvinvointityön merkitys on yhteisesti tunnistettu laajalla tasolla. Kaupungin työhyvinvointityötä tukevat ohjeet ja toimintamallit on päivitetty ajan tasalle. Yhteistyötä työterveyshuollon ja Kuntien eläkevakuutuksen kanssa on lisätty merkittävästi. Kivijalka ja perusta ovat kunnossa, ja tästä on hyvä jatkaa kohti parempaa. Uusia monialaisia keinoja etsitään ja kokeillaan koko ajan.

Päättäjät, johto, esimiehet, työsuojeluvaltuutetut ja työterveyshuolto ovat yhdessä sitoutuneet toimimaan sairauspoissaolojen vähentämiseksi. Siitä hyötyvät työntekijät, esimiehet ja näin ollen koko työyhteisö. Hyötyjinä ovat tietenkin myös kaupungin asiakkaat. Sairauspoissaolojen vähentämistavoite on suuri ja kunnianhimoinen, mutta niin sen täytyykin olla. Vain pitkäjänteisellä työllä on mahdollista päästä hallittuun tilanteeseen.

Tehtävä on vaativa, koska työelämän murros haastaa meitä monin tavoin. Kaupungin henkilöstökyselyt ovat osoittaneet, että työtä leimaavat erityisesti kiire, riittämättömyyden tunne ja jatkuvat uudistukset. Totta on myös se, että parempaa esimiestyötä toivotaan, mutta yhtä lailla annetaan kiitosta hyvästä johtajuudesta.

Työn ohella myös elämä yleensä on merkittävässä murroksessa. Työntekijän kuormittumiseen vaikuttavat työperäisten seikkojen lisäksi esimerkiksi elämänhallintaan ja -rytmiin, ajankäyttöön sekä ihmissuhteisiin liittyvät asiat.

Kuluneen koronakevään aikana Kuopion kaupungin työntekijöiden sairauspoissaolot ovat vähentyneet tammi–huhtikuun aikana edeltävän vuoden tasoon nähden 0,5 päivää henkilötyövuotta kohden.

Kuopion kaupungin työntekijöiden työhyvinvointia tuetaan kolmantena vuotena peräkkäin 150 000 eurolla. Tänä vuonna tästä summasta käytetään 100 000 euroa psykososiaaliseen tukeen. Muut painopisteet ovat uni, painonhallinta, terveelliset elämäntavat, nikotiinittomuus ja työpaikkojen hyvät käytänteet.

Työhyvinvoinnin tukemisen työryhmä aloitti toimintansa helmikuussa. Maaliskuun poikkeusoloissa huomioitiin koronaepidemian vaikutukset. Työryhmä päätti yksimielisesti nostaa tärkeäksi asiaksi työntekijöiden, esimiesten ja työyhteisöjen psykososiaalisen tuen. Tuen haku avautui 15.5., ja toimenpiteet alkavat heti kesälomien jälkeen.

Työntekijöillä itsellään on myös vastuu omasta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistaan. Kaupunki toivookin, että henkilöstö osallistuu aktiivisesti työyhteisönsä kehittämiseen. On tärkeää muistaa, että pikavoittoja ei ole, vaan tavoitteena on oltava pysyvä ja kestävä muutos parempaan. Siispä työhyvinvointityö jatkuu laajalla rintamalla.

Työhyvinvoinnin edistämisen työryhmän puolesta:

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Kesä voi olla parasta aikaa ikäihmisellekin

Isä ei ole vierailija

Eläkevarat erikseen

Elämämme sietämätön ihanuus

Ei yhteisvastuuta EU-budjetin kautta koronan varjolla

Epäoikeudenmukainen farssi

Korona kirkasti merkityksen

Lopullinen digiloikka uuteen normaaliin

Älkää pysykö kotona

Presidentti Tarja Halonen: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.