Kehittäminen välttämätöntä

Kotihoidon onnistumisesta riippuu paljon se, miten selviydymme hoidon ja hoivan tulevaisuuden haasteista. Tällä hetkellä kotihoidossa hoidetaan ikäihmisiä – erityisesti muistisairaita – joiden olisi inhimillisempää ja turvallisempaa asua yhteisökodissa. Tietyssä muistisairauden vaiheessa ei hyväkään kotihoito pysty enää turvaamaan laadukasta elämää.

Tärkeimpiä kehittämisen kohteita on kuntouttavan toiminnan lisääminen. Sen kivijalkana ovat arjen askareet, ulkoilu ja liikunta. Kokonaisvaltaisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi ikäihmisten tulisi olla liikkeellä päivittäin.

Tällä hetkellä hoidon ja hoivan suunnittelu lähtee siitä, minkälaisia valmiita palvelurakenteita voidaan järjestää, eikä siitä, miten tuetaan toimintakykyä. Ikäihmisiä on autettava ulos liikkumaan, ulkoilemaan ja harrastamaan, sillä ne ovat toimintakyvyn ylläpitämisessä tärkeimpiä asioita.

Moni ikäihminen ei välttämättä halua lähteä ”muuten vain kävelemään”, mutta jos lähdetään käymään kaupassa tai konsertissa, niin asia muuttuukin jo toiseksi. Kotoa pois lähtemisen pitäisi olla säännöllistä, sillä mitä pidempään ikäihminen on ollut käymättä ulkona, sen vaikeammaksi se hänelle myös psyykkisesti muuttuu. Siinä vaiheessa, kun ulkona liikkuminen loppuu, otetaan pitkä askel kohti kotoa palveluasumiseen muuttamista.

Kotihoidon passivoiva hoitokulttuuri johtuu osittain liian vähäisestä henkilöstömäärästä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemän selvityksen mukaan kotihoidon työntekijät kokevat paljon kuormitusta, rasitusoireita ja halukkuutta vaihtaa työpaikkaa. Syynä tähän on liian pieni henkilöstömäärä ja siitä johtuva kiire.

Kotihoidon resursointia onkin parannettava. Myös uusia toimintamalleja kehittämällä, moniammatillista tiimityötä ja johtamiskäytäntöjä parantamalla saadaan henkilöstö voimaan paremmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

KYS laittaa laskut perintään

Välttämätöntä toimintaa tulevaisuutta ajatellen

Onko oikeasti järkevää?

Kuluerä vai tulonlähde?

Alijäämä(i)stä ajattelemista Suomen tulevaisuudesta

Maanviljelijä tuntee luonnontalouden lait

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Lähiomainen sairauden kuplassa

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.