Kehitysapu kannatti Suomessa, mutta miten on muualla?

Sofia Skaffari kirjoitti Suomen saamasta kehitysavusta sotien aikana (SS 7.7.). Apu oli todella tarpeellinen, koska Neuvostoliiton hyökätessä Suomeen 30.11.1939 maailmalla todettiin vain pienen valtion pyyhkiytyvän pois maailmankartalta. Kun vasta parikymmentä vuotta itsenäisenä kansana eläneet suomalaiset ryhtyivät urhoollisesti puolustautumaan, heräsi muiden valtioiden myötätunto. Talvisota päättyi 13.3.1940.

Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon 22.6.1941. Suomi liittyi sotaan kahta päivää myöhemmin. Tilanne johti myöhemmin asemasotaan, jonka jälkeen Neuvostoliitto aloitti suurhyökkäyksensä. Sodan hävinnyt Suomi joutui taistelemaan entistä liittolaistaan vastaan ja maksamaan Neuvostoliitolle sotakorvaukset, jotka ovat nykyrahaksi muutettuna hirvittävät 4,5 miljardia euroa. Toki Suomi sai sotien aikana kehitys- ja aseapua, mutta eivätköhän ne tulleet tuon kautta maksetuiksi.

Ulkoministeriön nettisivun mukaan kehitysapuun on budjetoitu tälle vuodelle 1 032 miljoonaa euroa, eli reilut 2,8 miljoonaa euroa vuoden jokaiselle päivälle. Tuon summan lisäksi olemme olleet Eurooppatiedotuksen mukaan EU:n nettomaksajia vuoteen 2018 mennessä jo 20 vuoden ajan summilla, jotka jokainen voi nettisivuilta todentaa.

Lotan ja sotaveteraanin poikana voin vain todeta, että aikanaan Suomeen annettu kehitysapu on todellakin kannattanut. Toivottavasti jonakin päivänä sama toteutuu myös niissä maissa, joissa on kehitysavun varassa eletty jo vuosikymmeniä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Miks(ei) Mikkeli? Asuinpaikan valinta ei olekaan aivan helppoa

Sähköautoja halutaan valmistuttaa vaikka väkisin

Hyöty pantava investointeihin

Kivestä leipää

Ohjausta hyvinvointia edistäen

Tuulivoimalan lavat eivät ole vaarallisia

Valta valuu EU-kolonialisteille

Monipaikkaisuus on suuri hyöty

Tarpeetonta tavaraa on liikaa

1500-luvun hallintomalli ei toimi nykyajan ympäristössä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.