Keinulautamme ei ole tasapainossa

Keinulauta, tuo vanhan leikkipuiston laite, missä monimutkainenkin leikki piti saada tasapainoon. Tasapainossa oleva lauta saattoi keinahdella hiljalleen ylös alas. Mutta jos toisesta päästää lautaa hyppää pois, toinen pää putoaa vauhdilla alas.

Maan ilmastoa voisi jäätiköiden kairausnäytteiden perusteella verrata keinulautaan. Näytteistä on nähtävissä Maan ilmaston CO2:n ja keskilämpötilan keinuvan, kulkevan, noin 120 000 vuoden syklissä. Nyt ilmasto on ollut keskilämpötila- ja CO2-syklin huipulla viimeiset pari tuhatta vuotta.

Syklin CO2:n vaihteluväli noin 200 – 300 ppm (particles per million) ja keskilämpötilan vaihtelun suuruus 10 astetta. Nyt CO2:ta on ilmassa yli 400 ppm ja lämpötila on noussut puoli astetta 50 vuodessa. CO2:ta on ilmassa kolmannes enemmän kuin normaalin vaihteluvälin maksimi!

Maan ilmasto on siis aina muuttunut, mutta nyt muutos on erittäin nopeaa ja syklin vastaista. Ihminen on muuttanut Maan ilmaston keinulaudan tasapainoa. Fossiilisia polttoaineita polttamalla CO2:ta on lisätty toiselle puolelle painoksi. Samalla vastapuolen hiilinieluja on tuhottu, raivaamalla metsiä huolehtimatta niiden uudistumisesta.

Vaikka keinulaudalla on kiva leikkiä, Maan ilmaston keinulaudalla se ei kannattaisi. Moni ihminen ei ole valmis lopettamaan tuota leikkiä ennen kuin sattuu jotain vakavaa, syynä elintason laskeminen ja taloudellinen kalleus.

Ihmiskunta elää nyt kestämättömästi, otamme jatkuvasti velkaa tulevilta sukupolvilta. Velka ei ole rahaa, se on hiiltä ja CO2:ta.

Poliitikot kinastelevat jatkuvasti hiilinieluista ja muista toimista, joilla tuota velanoton määrää saataisiin pienennettyä ja velkaa maksettua takaisin. Konkreettisiin ja merkittäviin päätöksiin ja tekoihin ei ole päästy, koska taloudellisten vaikutusten jakamisesta ei ole päästy sopuun.

Nuorten ajatukset asiasta voi hyvin tiivistää Greta Thunbergin YK:n ilmastokokouksen puheeseen: ”Ihmisiä kärsii. Ihmisiä kuolee. Kokonaisia ekosysteemejä romahtaa. Joukkosukupuutot ovat alkaneet, ja te pystytte puhumaan vain rahasta ja haihattelemaan loputtomasta talouskasvusta. Kuinka te kehtaatte?” ( Iltalehti 24.9.).

Ihmettelen itsekin, kuinka ihmiset kehtaavat ajatella vain rahaa.

Monen täytyisi muistaa, että raha on ihmisen keksimä ja käyttämä mitta asian ”arvon” mittaamiseen. CO2 on fyysinen ja konkreettisesti mitattava asia. Rahan arvo vaihtelee, CO2:n vaikutus ei.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Valta valuu EU-kolonialisteille

Monipaikkaisuus on suuri hyöty

Tarpeetonta tavaraa on liikaa

1500-luvun hallintomalli ei toimi nykyajan ympäristössä

Revisionismia ja kunnioitusta historian tulkintoihin

Maskit käyttöön ja heti!

Riippuvuuden tunnistamisen ja hoitamisen tuskasta

Tuokaa lapset edelleen kasteelle

Suomi on kolonialismin kohteena

Kolilta voisi hakea oppia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.