Keskeinen ympäristökuormittaja

Vaikka terveellinen ruokavalio on usein myös ympäristöystävällinen, vaikuttaa siltä, ettei uusissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa painoteta sitä tarpeeksi. Kun suositukset ovat voimassa todennäköisesti vähintään kymmenen vuotta, ruualla on keskeinen merkitys.

Ruoka on yksi kolmesta suurimmasta ympäristökuormittajasta. Ruuan ympäristövaikutusten kannalta keskeinen tekijä on se, onko se viljelty, lannoitettu, korjattu ja jalostettu.

Aterian ainekset kannattaa valita vuodenaikojen mukaan. Vähiten päästöjä aiheuttavat luonnonmarjat silloin, kun niitä luonnosta tuoreeltaan saa, sekä avomaalla kasvatetut kasvit ja vihannekset.

Luonnonkalaa on suosittava, sillä sen pyydystäminen poistaa vedestä ravinteita ja vähentää rehevöitymistä. Maitovalmisteet kannattaa nauttia nestemäisinä, maitona, piimänä, viilinä sekä jogurttina ja jättää juusto herkkuhetkiin. Lihaa on syötävä hyvin maltillisesti.

Taito Taskinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Maaseudut mahdollistavat kaupunkien olemassaolon

Voiko tärkeitä kirjeitä enää postittaa?

Kuuma linjaSiilinjärvellä sitten liityttiin Kuopion veteen. Yksin asuvan vuosikustannus nousi 110, 43 eurosta 238,95 euroon. Eipä hinta tippunut, vaikka näin lehdessäkin kehuttiin.

Mistä aloitetaan myymiset?

Sote-tietoa kulttuuriin, luovuutta sote-aloille

Keskusta tarvitsee lisää ehdokkaita

Mitä positiivista kriisiajassa on?

Turvallinen Suomi tehdään yhdessä

Toteutuuko oppilaiden etu?

Suomi hyötyy EU:n 750 miljardin jälleenrakennusrahastosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.