Keskittämistä kaikilla aloilla

Hallituspuolueet väittävät, että niiden huolena olisi kuntapalvelujen turvaaminen. Yhtään esitystä palvelujen rahoituspohjan vahvistamiseen tai kuntalaisten hyvinvoinnin parantamiseen ei ole kuitenkaan tullut.

Kuntarajojen siirtäminen ei asiassa auta. Hallituksen tavoitteena onkin hakea säästöjä ajamalla kuntapalveluja uusien kuntakeskusten ympäriltä alas.

Ainakin Leppävirran näkökulmasta on vaikea uskoa, että palvelujen saantia olisi tarkoitus vahvistaa, kun kuntaa pilkotaan.

Kataisen-Urpilaisen hallituksen tyyli edistää kuntarakenteen muutosta ei ole hyväksyttävä. Ylhäältä asetetut tavoitteet ja näennäiset kuulemiskierrokset ilman todellista kuntien edustajien puheaikaa eivät edistä kuntalaisten tilannetta tai kuntapalvelujen saatavuutta.

Nyt on avattava keskustelu palvelujen sisältökysymyksistä sekä eri alueiden toisistaan poikkeavista haasteista.

Pohjois-Savossa tulevaisuuden suuri kysymys on ikääntyminen. Se tuo mukanaan paineita terveydenhuollon järjestämiseen sekä muun muassa työllisyyteen.

Kuinka kunnat ja maakunnat kehittävät elinkeinopolitiikkaansa ja pitävät ikääntymiskehityksen kourissa huolta työvoiman riittävyydestä? Miten kunnat onnistuvat turvaamaan ikääntyville sosiaalisen hyvinvoinnin tai nuorille mielekästä koulutusta, joka samalla vastaa alueen yritysten tarpeisiin?

Hallitus ei ole kiinnostunut tällaisista käytännön kysymyksistä. Keskusta on vakuuttunut, ettei mihinkään mainituista yksittäistä kuntia ja samalla koko maakuntaa koskettavista haasteista vastata Pohjois-Savossa kuntarajoja muuttamalla.

Erityisenä huolena on, että hallituspuolueet haluavat turvata palvelut hyvän sijainnin kunnissa ja voimakkailla työssäkäyntialueilla. Kuntapalvelujen tarve kasvaa kuitenkin maakunnan reuna-alueilla ikääntymisen vuoksi.

Painopiste pitäisi ihmisten liikkuvuuden sijaan asettaa siihen, kuinka tällaisilla alueilla selviydytään palvelujen järjestämisessä ja edetään kohti ennaltaehkäisevää toimintaa.

Valtionosuusjärjestelmä ja rakenteet on uudistettava ennakoivalla otteella.

Keskustan esillä pitämät ajatukset talouskasvun vauhdittamista tukevat myös kuntapalvelujen järjestämistä.

Hallituksen toimenpiteet ja linjaukset esimerkiksi yritysrahoituksen takaamisesta, uusiutuvien raaka-aineiden käytön edistämisestä, tienpidosta huolehtimisesta ja polttoaineverotuksen kiristämisestä kielivät siitä, että kokoomuksen ja SDP:n johdolla Pohjois-Savon kaltaisten alueiden rakennemuutosta halutaan edistää epätasapainoisesti.

Silloin pohja putoaa myös kuntapalveluilta, mikä tasoittaa tietä kohti hallituksen ideologista kuntauudistusta. Kuntien kurittaminen ei siis jää julkistettuun kuntakarttaan, hallitus ajaa keskittämistä kaikkien politiikan alojen kautta.

Riikka Pirkkalainen

Puheenjohtaja

Pohjois-Savon Keskusta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Lähiomainen sairauden kuplassa

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Sydämen sivistystä kirjoitteluun

Vanhemmuuden tuen leikkaaminen ei tuo säästöä

Onko nälkävyölle vaihtoehtoja?

Siilinjärvi satsaa ja säästää

Punainen lanka pahasti hukassa

Miksi sosiaaliala vaikenee?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.