Keskusta uuden alun kynnyksellä

Keskusta on kevään raskaiden vaalitappioiden jälkeen viettänyt kesää alakulon merkeissä. Juha Sipilän eroratkaisusta johtuen puolue on ajautunut ennenaikaiseen puheenjohtajavaaliin, joka käydään ylimääräisessä puoluekokouksessa parin viikon päästä. Sipilä olisi voinut hyvin jatkaa puheenjohtajana ensi kesän sääntömääräiseen puolueko-

koukseen saakka, johon mennessä moni asia olisi paremmin selkiintynyt tulevaisuutta ajatellen.

Vaarana on, että jos keskustan gallupkannatus ei nyt lähde pysyvästi nousu-uralle, ja tekeminen Antti Rinteen (sd.) hallituksessa takkuaa keskustalle tärkeissä tavoitteissa, niin edessä on vain pätkäpuheenjohtajan pesti.

Puolue on aina vähän kulloisenkin puheenjohtajansa näköinen. Jatkuva julkisuus ruokkii tätä mielikuvaa vaikuttaen vaaleissa jopa ihmisten äänestysvalintoihin. Keskustan kentällä on ehdokkaista keskusteltu melko vähän tähän mennessä.

Puheenjohtajaksi on ehdolla kaksi taustaltaan erilaista ehdokasta, molemmat Rinteen hallituksen ministereitä. Konkari Antti Kaikkonen etelästä ja nuori nainen Katri Kulmuni pohjoisesta, joiden vakuuttavuus tehtävään joutuu puntariin puoluekokousäänestyksessä.

Molemmat ovat melko liberaaleja arvoja edustavia. Perinteisistä arvoista kiinnipitäminen on tärkeää valtaosalle keskustan kannattajista.

Puoluekokousedustajat ratkaisevat, kumpi alkaa johtaa keskustaa ensi kesän puoluekokoukseen saakka.

Nyt keskustan linjan kirkastaminen uuden alun merkeissä muun muassa aluepolitiikan, arvojen, ilmasto- ja sosiaalipolitiikan osalta tulee olla niin selkeää, että se tyydyttää puolueen peruskannattajia sekä saa myös niin sanotut liikkuvat äänestäjät kiinnostumaan uudestaan keskustasta rakentavana yhteiskunnallisena toimijana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Nuoret tarvitsevat laadukasta tukea valinnoissaan

Yhteinen arvopohja?

Suuruuden ekonomiaa vai turvallista oppimisympäristöä?

Maaliskuusta riski on viisinkertaistunut

Tuhlaajapojan juhlat Euroopan unionissa

Tuottajatkin tarvitsevat tukea poikkeusaikana

Joka pilvellä on hopeareunus

Vihreä elvytys auttaa Suomea nousemaan jaloilleen

Arkkipiispa ei vastaa kaikesta kirkon toiminnassa

Uhka eteläsavolaisille yrityksille ja kiertotaloudelle

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.