Keskustelu energiafuusiosta on vihdoin alkanut

Matti Korhonen kirjoitti Savon Sanomissa 1.10.: ” Allu
Koskisen (kok.) kielteinen kanta fuusioon perustuu hänen yritystensä intresseihin lyhyellä tähtäimellä.”

Arvoisa Matti Korhonen, minulla on sinulle kysymys: Mitä intressejä minun yrityksilläni voisi olla asian suhteen? Voisitko tarkentaa asiaa? Yritykseni on sidoksissa Kuopion Energiaan ja Savon Voima Oyj:hin vain asiakkaana.

Eli ostan sähköä Väreeltä, joka on muun muassa Kuopion Energian ja Savon Voima Oy:n osaomistama energiapalveluyhtiö. Väitteesi yritykseni intresseistä on siis aivan absurdi.

En lähtökohtaisesti vastusta fuusiota. Olen sanonut, että fuusio olisi järkevä toteuttaa, mutta ei nyt ehdotetussa aiesopimuksessa esitetyllä tavalla (osakassopimus, yhtiöjärjestys).

Kuopio omistaa sata prosenttia Kuopion Energiasta ja 18,7 prosenttia Savon Voimasta. Suurimman omistajan asemassa on aivan itsestään selvää, että vastuulliset kuopiolaiset päättäjät kantavat huolta omistuksen tulevaisuudesta.

Nyt käsittelyssä ollut ”ota tai jätä” -ehdotus ei ole kuopiolaisille veronmaksajille järkevä ratkaisu. Alkuperäiseen neuvottelutulokseen on tehty korjauksia jo tähän mennessä.

Kuopion kannalta merkittävin korjaus liittyi vähemmistösuojaan.

Jatkoneuvottelut ja mahdolliseen fuusioon liittyen ovat siis tarpeen. Näin näki myös Kuopion omistajaohjausjaos äänin 4–1 (kokous 23.9.2019) ja Kuopion kaupunginhallitus äänin 8–2 (kokous 30.9.2019).

Fuusion synergiaetuja kukaan ei kiistä, mutta ihan millä tahansa ehdoilla se ei ole kuntalaisten ja veronmaksajien
edunmukaisesti hyväksyttävissä.

Poliittinen keskustelu on nyt vihdoin ja viimein alkanut. Kaikki muut puolueet (pois lukien keskusta) olivat Kuopion kaupunginhallituksessa yksimielisesti sitä mieltä, että neuvotteluja pitää vielä käydä.

Nyt käsitellyn sisältöisenä
aiesopimusta ei tulla hyväksymään. Eikö tämä ole selkeä viesti jatkoneuvotteluihin?

Haluan jo tässä vaiheessa kiittää kaikkia valmistelutyöhön osallistuneita, sekä virkamiehiä että eri puolueiden toimijoita, yhteisestä työstä. Teemme nyt vuosikymmenien
isointa energiapäätöstä, jota ei voi enää jälkikäteen peruttaa. Tämän takia asia on juurta jaksain käytävä läpi. Kiireellä ei päästä parhaaseen lopputulokseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Puolue menestyy joukkueena

Harkintaa aseiden hankintaan

Urheiluseuratkin olisi huomioitava

Peltosellun tutkimustarve kasvaa

Uusiutuva diesel on hyvä, mutta sähkö vielä parempi

Korona ei yksin tuhonnut musiikkialaa!

Liikenne-eurot uhkaavat jäädä Etelä- ja Länsi-Suomeen

Keskustan ahdistus ottaa koville

Sitouttamattomuus kunniaan

Miks(ei) Mikkeli? Asuinpaikan valinta ei olekaan aivan helppoa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.