Kieltäminen perustuutahalliseen tietämättömyyteen

Ilmastonmuutoksen kieltäjien
mukaan ihmisen tuottamien
hiilidioksidipäästöjen vaikutus maapallon ilmastoon on 1990-luvulla keksitty ja 2000-luvulla levitetty teoria. Pekka Sevanto (SS 20.8.) ei kiellä hiilidioksidin vaikutusta, mutta katsoo silti, että kyse on haitallisesta pelottelusta ja syyt ilmaston lämpenemiseen lähinnä muualla.

Teorian kasvihuoneilmiöstä esitti Joseph Fourier vuonna 1824 ja osoitti mittauksin John Tyndall vuonna 1863. Hiilipäästöjen lämmittävän vaikutuksen maapallon ilmastoon laski ja julkaisi Svante Arrhenius vuonna 1896.

Valituissa Paloissa todettiin tammikuussa 1970 teollisuuden ja liikenteen päästöjen kohottavan maapallon lämpötilaa. Kokoomuksen eduskuntaryhmälle vuonna 1971 laaditun Ympäristönsuojeluohjelman ensimmäinen asiakysymys oli hiilidioksidipäästöjen aiheuttama ilmakehän lämpeneminen seurauksineen. Suomenkielisessä ilmansuojelun oppikirjassa asiaa käsiteltiin vuonna 1979. Kyse ei siis todellakaan ole uudesta asiasta.

Maapallon lämpötilan ja ilmakehän hiilidiksidin yhteyttä on seurattu suorin mittauksin vuodesta 1959 sekä Etelänapamantereen jääkairausnäytteistä 400 000 vuoden ajalta. Lämpötilan yhteydestä hiilidioksidiin ne eivät jätä vähääkään epäselvyyttä.

Fourierilla, Tyndallilla ja Arrheniuksella ei ilmastotilastoja kuitenkaan ollut. Heidän teoriansa perustuivat fysiikkaan, avaruudessa kelluvan maapallon säteilytasapainoon sekä hiilidioksidin kykyyn imeä lämpösäteilyä. Viimeisten 60 vuoden hiilidioksidi- ja lämpötilamittaukset ovat osoittaneet teorian ja mittausten pitävän yhtä.

Toisin kuin usein väitetään, nykyiset laskelmat huomioivat muun muassa auringonsäteilyn vaihtelun sekä tulivuorenpur-
kausten ilmastoa jäähdyttävät vaikutukset. Kymmenestä 140 vuoden mittaushistorian lämpimimmästä vuodesta kahdeksan ajoittuu kohta päättyvälle vuosikymmenelle.

Ihmisen toiminnan aiheuttaman ilmaston lämpenemisen kieltäminen perustuu usein tiedon pelkoon, joskus oman hyödyn puolustamiseen ja molemmista johtuvaan tarkoitukselliseen tietämättömyyteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Nuoret tarvitsevat laadukasta tukea valinnoissaan

Yhteinen arvopohja?

Suuruuden ekonomiaa vai turvallista oppimisympäristöä?

Maaliskuusta riski on viisinkertaistunut

Tuhlaajapojan juhlat Euroopan unionissa

Tuottajatkin tarvitsevat tukea poikkeusaikana

Joka pilvellä on hopeareunus

Vihreä elvytys auttaa Suomea nousemaan jaloilleen

Arkkipiispa ei vastaa kaikesta kirkon toiminnassa

Uhka eteläsavolaisille yrityksille ja kiertotaloudelle

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.