Kilpailutus lopetti palvelut

Muutama opetusryhmäni kehitysvammaisista oppilasta on saanut puheterapiapalveluja valtakunnallisen yrityksen järjestämänä.

Yrityksen terapeutit ovat käyneet koululla koulupäivän aikana, joten vanhempien ei ole tarvinnut matkata Juankoskelta Kuopioon terapiapalveluja saamaan työ- ja koulupäivän jälkeen.

Viime syksynä Kela kilpailutti puheterapian antajat ja kyseinen yritys hävisi kisan. Vanhemmille lähetettiin Kelalta kirje, johon oli listattu voittaneet terapeutit ja pyydettiin ottamaan heihin yhteyttä.

Tiettävästi kukaan kilpailutuksen voittaneista puheterapiapalveluja antavista yrityksistä ei ole vielä aloittanut toimintaa täällä Koillis-Savossa. Mahdollisesti monet yksityiset puheterapeutit ovat kokeneet matkaamisen periferiaan liian työlääksi, eikä monilla terapeuteilla ole tähän aikaan vuodesta mahdollisuuksia ottaa uusia asiakkaita vastaan.

Toisaalta jotkut voittaneet tahot ovat vasta haalimassa terapeutteja palkkalistoilleen - toivottavasti löytävät. On myös niin, että monet vammaisten lasten vanhemmat ovat niin uupuneita, etteivät he jaksa etsiä lapselleen uutta terapeuttia.

Ensin Kela vei palvelun ja valtuutti sitten vanhemmat etsimään uuden terapeutin - eli löivät lyötyjä.

Nyt puheterapiat seisovat ja maksusitoumusten loppumisajat lähenevät. Ehkäpä Kela kilpailuttamalla toivoikin juuri tätä. Kenellekään ei tarvitse maksaa terapian antamisesta ja rahaa säästyy tärkeämpään.

Omasta kokemuksesta voin sanoa, että puheterapian merkitys kehitysvammaisten kommunikoinnin tukemisessa on ensiarvoisen tärkeää. Kela ei nähtävästi näe asiaa näin.

Halutessaan Kela olisi voinut jatkaa puheterapiasopimuksia nykyisen palveluntarjoajan kanssa maksusitoumuksen loppuun asti, eikä lopettaa sopimusta väkivalloin kesken terapiavuoden.

Olisi vähintäänkin kohteliasta, että Kela perustelisi kyseistä. Ainakaan meillä tuo päätös ei parantanut palvelua, vaan lopetti sen.

Marko Suni

Erityisluokanopettaja

Juuka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Pelastaako kasvisruokavalio maailman ilmaston?

Kuoleman kahvilassa mysteeri avautuu arkeen

YhteydetMoottoritien pullonkaulat poistettavaLiikenneturvallisuuden lisäämiseksi Kolmisopen Citymarketin rampilta eteläänpäin olisi rakennettava oma liikenneväylä Petoselle meneville, jolloin sinne menevien autojen ei tarvitsisi tulla moottoritielle lainka

Taivaan merkit

Miksi terveystietoja pitää salata?

Mitä ihmettä on tapahtunut?

Vanhaa Kuopiota muistelemassaja uutta kiertelemässä

Johdot vievät moneen suuntaan

Keskusta uuden alun kynnyksellä

Kieltäminen perustuutahalliseen tietämättömyyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.