Kilpailutus toistuu liian tiheään ja halvin tarjoaja on vahvoilla

Sansia on järjestänyt vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisia taksikyytejä 1.1.2020 alkaen Pieksämäellä. Toiminta on alkanut varsin takkuillen.

Kilpailutuksen haasteita on se, että kilpailutus pyörii liian tiheään. 2–3 vuotta on liian lyhyt aika. Taksikyytien osaltakin entinen toiminta oli saatu kohtuullisesti toimimaan, niin uuden kilpailutuksen myötä homma alkaa alusta.

Asumispalvelujen (vanhus-, vammais-, mielenterveys- tai päihdepalvelut) osalta aika on aivan liian lyhyt, se pitäisi olla 5–10 vuotta.

Kilpailutus on yrittäjille iso urakka. Kun se on saatu tehtyä, arki pyörii hetken, ja edessä on taas uusi rutistus. Pienille paikallisille yrittäjille tämä on niin haastavaa, että moni on jo lopettanut toimintansa.

Syynä tähän on myös isojen terveysbisnesyritysten röyhkeä toimintatapa, jolla ne pyrkivät valtaamaan markkinat ja saamaan pienet yritykset pois kilpailusta. Isot yritykset voivat tarjouskilpailuissa tarjota palveluja vaikka alihintaan voittaakseen kilpailutuksen.

Kun kilpailijat on saatu pois markkinoilta, hinnat nousevat. Erityisen kehnoa toiminta on, jos tulos käytetään johtajien palkkoihin eikä laadukkaaseen toimintaan.

Viime vuoden hoiva-alan tulokuningas oli Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen. Karjalainen tienasi viime vuonna yhteensä yli 4,1 miljoonaa euroa.

Kilpailutuksen suurin haaste onkin se, että halvin hinta on vahvoilla. Saako halvimmalla laatua? Harvoin saa. Kunnat ovat tehneet huonoja päätöksiä, kun kuntien taloudet ovat miinuksella. Mutta nyt vanhustenhoidon kehno tilanne näkyy räikeästi, kun hintoja on koko ajan laskettu.

Huonon hoidon piirteitä on se, että hoito keskittyy vain perustarpeiden täyttämiseen eli ravinnon ja lääkkeiden jakamiseen. Tällöin vanhukselta jäävät pois kaikki virikkeitä tuovat tekemiset, kuntoutus, sosiaaliset vuorovaikutukset ja ulkoilu.

Pahimmillaan vanhus ei voi tehdä mitään muuta kuin maata sängyssä tai katsoa televisiota. Hälyttävää on, jos pidätyskykyinen vanhus pidetään vaipoissa. Tämä on arkea Suomessa.

Sote-ala tarvitsee henkilökuntaa, jotta hoito voi olla hyvää. Henkilökuntaa ei ole riittävästi, jos kilpailutetaan ale-hinnoin. Henkilökunta väsyy kiireeseen eikä ala houkuta nuoria, kun palkkakin on varsin kehnoa.

Eduskunta hylkäsi vammaisjärjestöjen yhteisen Ei myytävänä -kansalaisaloitteen. Sen tavoitteena oli, että vammaisten palvelut rajattaisiin ulkopuolelle hankintalain mukaisesta sosiaali- ja terveyspalveluiden kilpailuttamisesta.

Onneksi eduskunta tekee hyviäkin päätöksiä. Vanhusten tehostetun hoivan henkilöstömitoitus kirjataan lakiin. Pääministeri Sanna Marin (sd.) vahvisti 5. helmikuuta hallituksen päässeen sopuun vanhuspalveluiden hoitajamitoituksen yksityiskohdista ja rahoituksesta.

Mitoitus toteutuu aiemmin aiotussa laajuudessaan eli sitovaksi hoitajamitoitukseksi on tulossa 0,7. Tämä olkoon se yksi askel parempaan hoivaan ja hoitoon, jonka me kaikki ansaitsemme, kun ikää karttuu. Ihmisarvo kuuluu meille kaikille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Mikätin, tuntemattomaan tutustumista

Pysytään rauhallisina

Korona muuttaa kaiken?

Toimii poikkeusoloissakin

Kestävää kehitystä myötäillen

Pahan totuudesta pitää puhua

Viimeksi voimassa sota-aikaan

Ytyä Kuopion ytimeen

Kysymyksiä riittää edelleen tietotulvasta huolimatta

Kriisissä striimaus ei riitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.