Kiusaamiseen ei ole oikeutta

Koulukiusaaminen voi johtua kiusatun ja kiusaajien erilaisista kotitaustoista. Sitä, mikä on erilaista omassa elinpiirissä, ei hyväksytä.

Kotiolot tai mikään muukaan syy ei oikeuta kiusaamaan toista. En todellakaan ymmärrä niitä aikuisia, jotka voivat hyväksyä minkäänlaista lasten välistä kiusaamista.

Itse tiedän, mistä puhun. Kun muutimme muutama vuosi sitten uudelle paikkakunnalle ja olimme tutustumassa lasten tuleviin opinahjoihin, yksi rehtoreista varoitti jo etukäteen, että tuollaista lasta kiusataan täällä.

Hänen näkemyksensä oli, että koulussa ahertavaa ja lukemisesta pitävää lasta tullaan kiusaamaan.

Sen sijaan, että hän totesi näin, hänen olisi pitänyt itse jo paljon aikaisemmin puuttua koulussaan tapahtuvaan kiusaamiseen.

Lapsemme joutuikin koulukiusatuksi. Isä puuttui asiaan ja otti yhteyttä kouluun. Tilanne saatiin sillä erää rauhoitettua. Nyt lapsi sanoo, ettei kiusata. Mutta sitä on vaikea uskoa, sillä aiemmin koulunkäynnistä pitänyt lapsi on aina koulupäivän jälkeen hyvin ärtyinen.

Hän ei silti myönnä, että olisi kiusattu. Hän ei uskalla, sillä hän pelkää, että asiaan puututaan taas ja tilanne vain pahenee.

Hän oli jo ensimmäisellä puuttumiskerralla pahalla päällä ja kertoi, että kiusaavat vain entistä enemmän. Vanhempana tässä on ihan oikeasti sormi suussa, että mitä tehdä.

Mutta menepä sinne valittamaan tilanteesta, niin saat hankalan vanhemman maineen. Se ei voi olla vaikuttamatta pienellä paikkakunnalla lapseen suhtautumisessa.

Tokihan aina on ollut koulukiusaamista. Omana kouluaikanani tilanne oli se, että jos kiusattu valitti kiusaamisesta, hän itse joutui rangaistuksi kantelemisesta. Se oli kauheaa.

Tänä päivänä on keinot puuttua koulukiusaamiseen, mutta halua ei tunnu oikein olevan. Helpompihan on katsoa asiaa läpi sormien.

Tämä menettely voi johtaa monen nuoren elämän tuhoutumiseen. Vastuu on meillä aikuisilla, vanhemmilla, opettajilla ja muulla kouluhenkilökunnalla.

Huolestunut äiti Kirjoitus julkaistaan poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Liikkumattomuutta vastaan kaikin mahdollisin keinoin

Opiskelijoita kuultava paremmin

Aktiivimalli on kumottava

Eroon eläkeläisköyhyydestä

Piensijoittajille viime metrien ilouutinen

Liikenteen päästöjen nopeaan alentamiseen on keinoja

Työrauhan puute uhka oppimistuloksille

Ei seikkailupuistoa vaan hotelli

Lopulliset hyvästitkö venyttelylle?

Aina ehdoton tuomio hyväksikäytöstä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.