Koettelemusten kautta

Vuonna 1917 eduskunta vahvisti Suomen senaatin allekirjoittaman itsenäisyysjulistuksen.

Jos vapaus saavutettiin aikanaan monien koettelemuksien kautta, on itsenäisyyden aikanakin kansa joutunut kokemaan kovia aikoja.

Meillä kuitenkin on vapaa maa ja itsenäinen kansa, joka on saanut tunnustetun aseman kansakuntien joukossa. Itsenäisyytemme ei ole vain yhden sukupolven aikaan samaa. Jokaisen sukupolven on se turvattava ja toiminnallaan osoitettava olevansa vapautensa arvoinen.

Olin yhdeksänhenkisen maanviljelijäkodin 10-vuotias poika, kun yhteistaloudessa elänyt setäni yllättäen kuoli helmikuussa 1939. Meille seitsemälle lapselle setämme oli ollut mieluinen perästä katsoja ja leikkikaveri.

Hänen poikansa ja serkkumme lähti toisten nuorten miesten mukana Suomen itärajalle maamme turvallisuutta puolustamaan talvisodan syttyessä marraskuun 30 päivänä 1939.

Joulukuun alkaessa kotiimme tuli kaksi huolestunutta äitiä neljän lapsensa kanssa. He olivat lähteneet Laatokan Karjalasta kodeistaan sotaa pakoon sijoittuen meille evakkona asumaan.

Tutustuessamme yllättäviin, karjalaisiin asukkaisiimme, kotiimme tuotiin hyvin surullinen tieto sotarintamalta. Serkkumme oli kuollut sodan ensimmäisissä taisteluissa.

Noin viikon kuluttua kotiimme tuli Lieksan peräkulmilta yhdeksän lehmää ja tarmokas nuorin nainen, joka oli lehmien hoitaja. Lehmät sijoitettiin hevostallin yhteydessä olevaan tilavaan "konjukseen".

Hätääntyneen lapsen mielestä oli hysteerinen tunne. Jotakin käsittämätöntä ja pahaa oli tapahtumassa. Sadan päivän sota päättyi välirauhaan maaliskuun 13 päivänä 1940. Radiosta kuultu tieto sodan päättymisestä johti itkuun ja parkuun, kun evakkovieraittemme kotiseutu jäi vihollisen haltuun.

Vaaran vuodet jatkuivat lähes välittömästi. Jatkosota alkoi kesällä 1941, jota kesti lähes neljä vuotta. Lapsuusajan sotamuistot ovat usein mielessäni.

Toivottavasti riippumattomuuden turvaamiseen ei enää tarvita sodan menetelmiä. Viimeaikaiset tapahtumat eripuolilla maailmaa osoittavat, ettei se aina ole mahdollista.

Tuomo Rissanen Vuorela

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Yliopisto-opetusta muokattava

Varhaiskasvatuksessa tarvitaan lastenhoitajia

Brysselin viikkokatsaus

Kuihtuva maataloutemme odottaa vaihtoehtoja

Veroistako löytyy pelastus?

Akateemisesti koulutettujen riisto jatkuu

Toteutukseen tarvitaan asennetta ja navigaattoria

Kasvukeskusten ulkopuolistakaan Suomea ei kurjisteta

Joka päivä on hyvä metsäretkipäivä

Eläkelupaus rotanloukkuna uudessa hallitusohjelmassa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.