Koettelemusten kautta

Vuonna 1917 eduskunta vahvisti Suomen senaatin allekirjoittaman itsenäisyysjulistuksen.

Jos vapaus saavutettiin aikanaan monien koettelemuksien kautta, on itsenäisyyden aikanakin kansa joutunut kokemaan kovia aikoja.

Meillä kuitenkin on vapaa maa ja itsenäinen kansa, joka on saanut tunnustetun aseman kansakuntien joukossa. Itsenäisyytemme ei ole vain yhden sukupolven aikaan samaa. Jokaisen sukupolven on se turvattava ja toiminnallaan osoitettava olevansa vapautensa arvoinen.

Olin yhdeksänhenkisen maanviljelijäkodin 10-vuotias poika, kun yhteistaloudessa elänyt setäni yllättäen kuoli helmikuussa 1939. Meille seitsemälle lapselle setämme oli ollut mieluinen perästä katsoja ja leikkikaveri.

Hänen poikansa ja serkkumme lähti toisten nuorten miesten mukana Suomen itärajalle maamme turvallisuutta puolustamaan talvisodan syttyessä marraskuun 30 päivänä 1939.

Joulukuun alkaessa kotiimme tuli kaksi huolestunutta äitiä neljän lapsensa kanssa. He olivat lähteneet Laatokan Karjalasta kodeistaan sotaa pakoon sijoittuen meille evakkona asumaan.

Tutustuessamme yllättäviin, karjalaisiin asukkaisiimme, kotiimme tuotiin hyvin surullinen tieto sotarintamalta. Serkkumme oli kuollut sodan ensimmäisissä taisteluissa.

Noin viikon kuluttua kotiimme tuli Lieksan peräkulmilta yhdeksän lehmää ja tarmokas nuorin nainen, joka oli lehmien hoitaja. Lehmät sijoitettiin hevostallin yhteydessä olevaan tilavaan "konjukseen".

Hätääntyneen lapsen mielestä oli hysteerinen tunne. Jotakin käsittämätöntä ja pahaa oli tapahtumassa. Sadan päivän sota päättyi välirauhaan maaliskuun 13 päivänä 1940. Radiosta kuultu tieto sodan päättymisestä johti itkuun ja parkuun, kun evakkovieraittemme kotiseutu jäi vihollisen haltuun.

Vaaran vuodet jatkuivat lähes välittömästi. Jatkosota alkoi kesällä 1941, jota kesti lähes neljä vuotta. Lapsuusajan sotamuistot ovat usein mielessäni.

Toivottavasti riippumattomuuden turvaamiseen ei enää tarvita sodan menetelmiä. Viimeaikaiset tapahtumat eripuolilla maailmaa osoittavat, ettei se aina ole mahdollista.

Tuomo Rissanen Vuorela

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Kuluerä vai tulonlähde?

Alijäämä(i)stä ajattelemista Suomen tulevaisuudesta

Maanviljelijä tuntee luonnontalouden lait

Lähiomainen sairauden kuplassa

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Sydämen sivistystä kirjoitteluun

Vanhemmuuden tuen leikkaaminen ei tuo säästöä

Onko nälkävyölle vaihtoehtoja?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.