Kolmas ydinvoimala tarpeen

Yksi suurimmista maailmaa uhkaavista asioista on ilmastonmuutokseen liittyvät ongelmat. Kokouksia pidetty ja päästötavoitteita asetettu, mutta riittääkö aika.

Joulukuussa 2010 pidetty YK:n ilmastokokous Meksikossa valoi uskoa ja perustaa tulevalle kehitykselle. Siellä hyväksyttiin kehitysmaiden tukemiseksi ilmastorahasto, jota rikkaat maat rahoittavat.

Nyt on jatkettava määrätietoisesti neuvotteluja kansainvälisesti kattavan ilmastosopimuksen aikaansaamiseksi. Seuraava tilaisuus on vuoden päästä Etelä-Afrikan ilmastokokouksessa.

Ilmaston lämpenemisen rajoittaminen kahteen asteeseen tarkoittaa hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n mukaan teollisuusmaiden päästöjen leikkaamista 80-95 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Globaalit päästöt pitää saada laskusuuntaan vuoteen 2015 mennessä. Tavoitteet edellyttävät päästöttömien energiamuotojen käyttämistä ja kehittämistä.

EU:ssa on sovittu, että energiantuotannon ja energiaintensiivisen teollisuuden päästöjä vähennetään 21 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2020 mennessä.

Energiapaketti edellyttää Suomessa uusiutuvien energialähteiden osuuden kasvattamista 9,5 prosenttiyksiköllä vuoteen 2020 mennessä. Eduskunnan hyväksymässä kokonaisenergiapaketissa uusiutuvan energian osuus tulee olemaan 38 prosenttia energian loppukulutuksesta.

Uusiutuvia energiamuotoja on tuettava kalliilla vuosittaisilla tukipaketeilla. Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV näkyy taannoisessa raportissaan tyrmäävän syöttötariffin käyttöönoton.

Ilmastonmuutokselle ja elinympäristölle suopeiden energiaratkaisujen kehittämisessä Itä-Suomen yliopistolla on vahva tutkimusvastuu työllistämisvaikutuksensakin vuoksi. Uusiutuvan energian kehittämiseen kannattaa panostaa koko Suomea koskevana uutena menestysalana.

Kun otetaan huomioon Suomen päästötavoitteet, Venäjän tuontienergia, vanhenevien neljän reaktorin korvaaminen ja teollisuuden energian saanti kilpailukykyiseen hintaan, on seuraavaan hallitusohjelmaan kirjattava kolmannen ydinvoimalan lisälupa Fortumille.

Eliel Laitinen Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Taiteen tukemisesta ja tukemattomuudesta

Fysioterapeutti ei tee diagnoosia

Riitelytunnilla oli myönteistäkin viestintää

Epäonnistunut fuusio vai hieno alasajo?

Missä on lapsiystävällinen Kuopio?

Kuntatyönantaja ei voi paeta vastuuta

Maakuntien äänet eikun hupenee jatkossa

Osa suomalaista yhteiskuntaa

Muistokirjoitus – vaiko sittenkin jälleennäkemisen toivoa?

Hengiltä säästämisen tieltä kohti harkittua elvytystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.