Kolmikanta palautettava

Säätyjen aikaan katsottiin, että työtä tekevä ryhmä muodostaa neljännen säädyn. Valta oli tuolloin pienryhmien hallussa. Nykyisin neljäs valtiomahti on media, julkinen sana. Palkkatyötä tekevien edunvalvonnasta vastaavat ay-liike ja puolueet, kuten työnantajillakin. Valtio tukee kolmantena osapuolena hyvinvointiyhteiskunnan kehittämistä. Muutoksia linnarauhaan on ollut ilmassa.

Työehtoja on ryhdytty muuttamaan kolmikantainen menetelmä ohittaen. Eräät ammattiliitot ovat ryhtyneet vastustamaan irtisanomissuojan muuttamista pienissä yrityksissä. Yhtäältä ay-liikettä murentavia kirjoituksia on ollut viime vuosina viljalti.

Toimittaja Vesa Kärkkäinen pohti vaalirahoitusta (SS 27.9.). Esillä oli muun muassa PAM:n puheenjohtajan Ann Selinin ilmoitus tukea palkansaajaehdokkaita vuoden 2019 vaaleissa sadoilla tuhansilla euroilla. Jos vaalibudjetti on ollut keskimäärin 40 tuhatta, kaksisataa tuhatta riittää vain viidelle, ja jos kukin ehdokas saa 6 000 euroa, saajia on kolmisenkymmentä.

Niin yrittäjä- kuin työntekijäjärjestöt voivat tukea ehdokkaitaan myös välillisesti median kautta. Tärkeimpiä kanavia ovat kuitenkin asiaohjelmat ja asiantuntijat, jotka vaikuttavat mielipiteisiin ja asenteisiin. Aulis Korhosen mielipide (SS 27.9.) on vaikuttava, mutta sen ymmärtäminen entisajan luottamusmiehelle on suppean oppimäärän vuoksi vaikeaa.

Eino J. Pennanen

Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Öljyn loppumisesta ilmastonmuutokseen

Sähkömarkkinalaki sallii kyseenalaisia keinoja

KYSillä on viisi eri ruoka-annoskokoa potilaiden tarpeiden mukaan

Lukijan runoIhanat kesäkukat takapihan valloittaa.Krassit, malvat ja kehäkukat, ovat kuin jotakinuskomatonta väriunelmaa.

Pohjois-Savon asuttaminenalkoi jo 1400-luvulla

Jos aikaa olisi jäljellävain muutama tunti

Kutsumattomat vieraat pistäytyvät kesämökillä

Kauraruokatrendiin liittyy ristiriita

Turvallisuutta, tarkoitustaja ajatuksen vapaata lentoa

Pielaveden malli näyttää maaseudun mahdollisuudet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.