Kolmikanta palautettava

Säätyjen aikaan katsottiin, että työtä tekevä ryhmä muodostaa neljännen säädyn. Valta oli tuolloin pienryhmien hallussa. Nykyisin neljäs valtiomahti on media, julkinen sana. Palkkatyötä tekevien edunvalvonnasta vastaavat ay-liike ja puolueet, kuten työnantajillakin. Valtio tukee kolmantena osapuolena hyvinvointiyhteiskunnan kehittämistä. Muutoksia linnarauhaan on ollut ilmassa.

Työehtoja on ryhdytty muuttamaan kolmikantainen menetelmä ohittaen. Eräät ammattiliitot ovat ryhtyneet vastustamaan irtisanomissuojan muuttamista pienissä yrityksissä. Yhtäältä ay-liikettä murentavia kirjoituksia on ollut viime vuosina viljalti.

Toimittaja Vesa Kärkkäinen pohti vaalirahoitusta (SS 27.9.). Esillä oli muun muassa PAM:n puheenjohtajan Ann Selinin ilmoitus tukea palkansaajaehdokkaita vuoden 2019 vaaleissa sadoilla tuhansilla euroilla. Jos vaalibudjetti on ollut keskimäärin 40 tuhatta, kaksisataa tuhatta riittää vain viidelle, ja jos kukin ehdokas saa 6 000 euroa, saajia on kolmisenkymmentä.

Niin yrittäjä- kuin työntekijäjärjestöt voivat tukea ehdokkaitaan myös välillisesti median kautta. Tärkeimpiä kanavia ovat kuitenkin asiaohjelmat ja asiantuntijat, jotka vaikuttavat mielipiteisiin ja asenteisiin. Aulis Korhosen mielipide (SS 27.9.) on vaikuttava, mutta sen ymmärtäminen entisajan luottamusmiehelle on suppean oppimäärän vuoksi vaikeaa.

Eino J. Pennanen

Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Nopeampi työllistämis-vaikutus Vaken rahoille

Valheilla voittoon

Savon Voima, Savon vaiva

Hallituspuolueiden pitäisi hävetä

Maaningan terveysasema säilytettävä

Asiakkaana monopolin armottomissa rattaissa

Uusimaa tuottaa eniten

Toiminta asukkailta, ei kaupungilta

Kiertotalouden juurille on syytä palata teoriassa ja käytännössä

Kehitys on ollut nopeaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.