Konservatiivisuus ja isänmaallisuus

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mielestä muiden EU-maiden kohdistama paine Unkaria kohtaan ei liittyisikään Unkarin oikeusvaltio-ongelmiin, korruptioon tai sananvapauteen, vaan siihen, että Suomen hallitus ja melkein kaikki Suomen puolueet ovat olleet hyvin aggressiivisia siitä, ettei Unkari jaa eurooppalaisen ”valtavirran näkemyksiä” maahanmuuttoon tai EU:n integraatioon liittyvissä kysymyksissä (SS 2.8.).

World Projectin julkaisemassa oikeusvaltioindeksissä Suomi on sijalla 3 ja Unkari sijalla 57, mistä voi jokainen omalla järjellään ajatteleva päätellä, millaisia oikeusvaltioita Suomi ja Unkari ovat.

Perussuomalaisten kansanedustajat istuvat eduskunnan istuntosalissa äärimmäisenä oikealla, mikä on eduskunnan enemmistön mielestä oikea paikka konservatiiviselle, kansallismieliselle sekä maahanmuutto- ja EU-kriittiselle puolueelle.

Vihapuheille ei missään puolueessa pidä antaa ilmatilaa, sillä puheet johtavat tekoihin.

”Ensimmäisen tasavallan” ajalta 1917–44 ääri-isänmaallisuudesta on huonoja kokemuksia.

Vihan veljet -järjestön kärkimiehet, kiuruvetinen pastori Elias Simojoki ja Elmo E. Kaila julistivat ”ikuista ryssävihaa”.

Mäntsälän kapinan jälkeen eduskunnan päätöksellä vuonna 1932 lopetettu Lapuan liike oli oikeistoradikaali kommunisminvastainen kansanliike, joka syyllistyi muun muassa muilutuksiin ja pahoinpitelyihin.

Suur-Suomi-aatteinen Isänmaallinen kansanliike (IKL) oli eduskunnassakin ollut oikeistoradikaali puolue 1932–44, kunnes se Moskovan välirauhan ehtojen perusteella jouduttiin lakkauttamaan syksyllä 1944.

Työväenliike on aina ollut edistyksellinen, kansainvälinen ja tiukan paikan tullen myös maltillisen isänmaallinen, kuten muun muassa viime sodat osoittavat.

Ranskalainen valistusajattelijan Voltairen mielestä isänmaallisuus on sekoitus ennakkoluuloja. Yhdysvaltalainen filosofi Paul Gromberg on verrannut isänmaallisuutta rasismiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Isoille ympäristöluvat

Pöyristymisiä esiintyy

Ei vain jalkapallolle

Kapitalistisen maailman jätit syövät pienet toimijat

Tuuliturbiineja rannikolle

Tarpeita on, mutta jääkö EU-hankerahaa hyödyntämättä?

Lapsiperheköyhyys on todellista

Työn psykologiaa ei tunnettu

Kiusaamisen kiertokulku

Lukeen ei luoteta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.