Konttilasta voisi kehittää perinnekylän

Kaupunginvaltuutetuille järjestettiin kävelyretki Puijolle. Tarkoituksena oli tutustua maastoon, golfkenttään sekä Konttilan tilaan. Kävi selväksi, että nykyinen golfkenttä kaipaa ehostusta. Golf kuuluu Puijolle yhtä hyvin kuin mikä tahansa muu luonnossa liikkuminen.

Puijon golfkenttä on palvellut pitkään kuopiolaisia lähiliikuntapaikkana ja sellaisena sitä voi ja pitää kehittää katkossakin. Näin jokaista kierrosta ei tarvitse lähteä pelaamaan Tarinaan, Tervoon tai jollekin Nilsiän monista kentistä. Kaupungin ulkopuolisia matkailijoita puolikas golfkierros metsän keskellä tuskin laajemmin houkuttelee.

Myös Konttilan tilaan ja sen ympäristöön oli antoisa tutustua. Konttilassa seisoo vaaran laella jylhän metsän keskellä pienen niityn äärellä yksin soma punainen tupa ja pihapiiri. Pieni torppa niittyineen muodostaa selkeän ja ehyen kokonaisuuden, jolla joko on oma arvonsa tai sitten ei. Arvostus on katsojan silmissä ja arvomaailmassa.

Suunnitelman mukaan golfkenttä laajenisi käytännössä Konttilan pihapiirin. Perinnemaisema pirstoutuisi, eikä Konttilan toimintaa voisi enää kehittää. Golfkentän kehittäminen uhkaa nykyisen Konttilan olemassaoloa.

Hyvä, että golfkentän laajennus viedään valtuustoon. Meidän pitää siellä ensin päättää, säilytetäänkö alue ja varataanko sille mahdollisuus kehittyä, vai luovutaanko Konttilasta kokonaan? Vasta sitten voimme ottaa kantaa golfkentän laajentumiselle Konttilan pihapiiriin. Molempia ei voi saada.

Konttilan aluetta voisi kehittää sen vahvuuksien pohjalta. Helsingissä on Seurasaari, Turussa Käsityöläismuseo ja Tukholmassa Skanssen.

Mitä, jos Konttilaan siirrettäisiin lisää vanhoja riihiä, pirttejä ja vastaavia?

Savolainen perinnekylä ja vanhan savolaisen maalaiselämän esittely autenttisessa maisemassa ja aidossa ympäristössä kävisi myös matkailukohteesta. Kuopion korttelimuseo kertoo kävijöilleen, miten kaupungissa ennen elettiin. Konttilasta voisi kehittää sille rinnakkaisen elementin, miten maalla elettiin ennen nykyisiä kaupunkeja.

Puijoa ei voi kehittää olevia kokonaisuuksia silpomalla. Puijolta pitää löytyä tilaa niin Konttilalle kuin golfillekin. Ei kuitenkaan toisen kustannuksella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Huomio ennaltaehkäisyyn

Omin voimin jäähalliin?

Myötätuntoa vanhemmuuteen

Valinnaisuutta ei saa rajata

Vielä enemmän tornitaloja Kuopioon?

Asunnottomuus ei kuulu Kuopioon

Perustaso täyttyy Kuopiossa, mutta aina voidaan parantaa

Kuulokuntoutuksessa alueellista epätasa-arvoa?

Fysioterapeuttien virkoja hoitokoteihin

Lähipiirin hätää ei tunnisteta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.