Korkealentoinen toive

Kuopion kaupungin hoivajohtaja Mari Antikainen ilmaisi tyytyväisyytensä ikääntyvien kuopiolaisten palveluja koskevasta kirjasesta.

Kirjasen mukaan ikäystävällinen Kuopio tarkoittaa kaupunkia, jossa voi elää aktiivista ja onnellista elämää iästä ja toimintakyvystä riippumatta. Kuntalaisia kuullaan entistä enemmän palvelujen suunnittelussa ja kehittämisessä.

Omalta kohdaltamme asia ei näytä yhtä onnistuneelta.

Olemme jo useamman kuukauden ajan yrittäneet saada päiväajaksi miehelleni kotiin apua, jotta hän voisi kotiutua sairaalasta.

Asiasta keskusteltiin alustavasti jo toukokuun lopulla ja toin selvästi esille, että avun tarve olisi lyhytaikaista, sillä olen itse jäämässä eläkkeelle vuoden lopulla. Kaupungin sosiaalihoitaja ehdottikin, että jäisin omaishoitajaksi.

Kieltäydyin, olinhan palannut juuri kesäkuun alussa omaan työhöni oltuani omaishoitajana kolme kuukautta. Tietenkin kaupungille olisi ollut helpoin ratkaisu, jos olisin suostunut.

Haluan päättää oman työurani olemalla omassa toimessani nämä viimeiset kuukaudet, jonka jälkeen hoidan mieheni.

Hoitopalaverissa kaupungin edustajat tekivät selväksi, ettei apua kotiin saada. Kuitenkin päättäjät aina toivovat, että sairas tai vammainen ihminen pärjäisi avun turvin kotona mahdollisimman pitkään.

On eri asia tehdä korkealentoisia tavoitteita ja toteuttaa niitä käytännössä.

Hakemus-, valitus- ja hylkäämiskierrettä on nyt jatkunut tarpeettoman kauan. On jo kyllin raskasta ja huolta aiheuttavaa sovittaa yhteen puolison sairaus ja työssä käynti, joten en parhaalla tahdollanikaan ymmärrä kaupungin perusturva- ja terveyslautakunnan vammaispalvelun puuhastelua.

Tukea tai ymmärrystä ei tunnu löytyvän asioiden hoitoon. Toivoin järjen käyttöä, oikeudenmukaisuutta ja hieman inhimillisyyttä, mutta turhaan.

En voi olla tuomatta julki sitä byrokraattisuutta, mikä asioiden hoidossa vallitsee. En saanut postista päätöskirjettä ilman mieheni valtakirjaa, vaikka kyse oli yhteisestä asiasta. Näin toimii Kuopion perusturva- ja terveyslautakunnan hoivapalvelut.

Pirjo Huttunen

Kuopio

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Yliopisto-opetusta muokattava

Kuuma linjaMieluummin ruusuja tienvarsille kuin pajukkoa ja muuta ryteikköä. Kurttu RuusunenMaapallon väkiluku kasvaa joka päivä kahden Kuopion väkiluvun verran. Mutta hyss, tästä ei saa puhua! Oleellisempaa on, syömmekö kotimaisia vai espanjalaisia tomaat

Varhaiskasvatuksessa tarvitaan lastenhoitajia

Brysselin viikkokatsaus

Kuihtuva maataloutemme odottaa vaihtoehtoja

Veroistako löytyy pelastus?

Akateemisesti koulutettujen riisto jatkuu

Toteutukseen tarvitaan asennetta ja navigaattoria

Kasvukeskusten ulkopuolistakaan Suomea ei kurjisteta

Joka päivä on hyvä metsäretkipäivä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.