Koti paras paikka

Professori Raimo Sulkava nosti esiin tärkeän asian omaishoitoperheiden tukemisen tarpeesta (SS 22.5.).

Kuopion kaupungin vuorohoito-osastoilla hoidetaan potilaita, joilla on useita sairauksia, monella heistä on myös muistisairaus.

Tiedossa on, että muistisairautta sairastavat henkilöt pärjäävät aina parhaiten tutussa ympäristössä, joka on yleensä oma koti. Siksi muistisairautta sairastavan vuorohoitoa aloitettaessa on käytettävä erityistä harkintaa.

Vaakakupissa on toisaalta omaishoitajan jaksaminen ja toisaalta läheisen arkitoimien häiriintyminen paikan vaihdoksen takia.

Tämä ongelma aiheuttaa usein sen, että vuorohoidon aloittamista lykätään mahdollisimman pitkään. Pahimmassa tapauksessa vuorohoito aloitetaan vasta, kun perhe kokee kriisin.

Tulevaisuudessa pitäisi hoidon tarpeen kartoitus aloittaa nykyistä varhaisemmassa vaiheessa, jolloin potilas itsekin pystyy vielä osallistumaan hoitopolkunsa suunnitteluun.

Omaishoitajuusprosessi on yleensä perheelle hyvin vaikea. Pitkän yhteiselämän kokeneet puolisot joutuvat vaikean parantumattoman sairauden kohdatessa kokemaan luopumisen tuskaa.

Perheen perinteiset roolit joutuvat usein uudelleentarkastelun kohteeksi, kun toisesta perheen jäsenestä tulee hoidettava ja toisesta hoitaja. Haluamme auttaa ja tukea perhettä tässä tilanteessa vuorohoito-osastolla.

Teemme potilaille hoitosuunnitelman yhdessä perheen kanssa ja tarvittaessa teemme yksilölliset kuntoutumissuunnitelmat, joka tarkoittaa, että huomiomme potilaan ja perheen voimavarat laajasti kokonaisvaltaisesti sen mukaan, ovatko avun tarpeet enemmän fyysisellä, psyykkisellä, sosiaalisella vai hengellisellä alueella.

Me hoitoalan ammattilaiset kutsumme tätä kuntouttavaksi hoitotyöksi. Mikäli lääkäri katsoo tarpeelliseksi, potilas voi saada osastollamme myös erityisiä fysioterapiapalveluja.

Olemme huomanneet omaishoitoperheiden suuren henkisen tuen tarpeen. Syksyllä on tarkoitus laajentaa omaishoitoperheiden vertaistukitoimintaa ja vahvistaa henkilökunnan ymmärrystä ja taitoja omaishoitoperheiden kohtaamisessa.

Toivomme, että osastolta välittyisi avoin ilmapiiri, jossa sekä hoidettavalla että omaishoitajalla olisi turvallinen olo keskustella kaikista mahdollisista esiin nousevista kipeistäkin asioista.

Emme kilpaile kodin kanssa, vaan pyrimme tukemaan kotona selviytymistä mahdollisimman pitkään.

Muistisairaan näkökulmasta paras hoitopaikka on koti, mutta on tärkeää myös arvioida perheen kokonaistilanne ja valita hoidettavan hoito omaishoitajan vapaan ajaksi parhaalla mahdollisella tavalla.

Siihen vaikuttavat tarjolla olevat vaihtoehdot ovat vuorohoitopaikat, kotiin annettava hoito sekä kysymys siitä, kuka hoitaa ja kuka maksaa.

Sopiva hoito voi löytyä myös yksityiseltä palvelun tarjoajalta.

Katriina Kankkunen Osastonhoitaja Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Maksut jatkuvaan seurantaan

Olemme velassa luonnolle ja elämälle

Lopettaminen ennakoitava hyvin

Mitä kulttuuripääkaupunki vaatii?

Kaatuminen oli onneton ratkaisu

Lääkäripalvelut maksuttomiksi ja maksukatot yhdistettävä

Keskusta tekee työtä itäradan puolesta

Yhteistyötä tarvitaan

Koemmeko vielä oikean olympiahengen paluun?

Vanhemmuuden tukeminen merkittävä osa mielenterveyttä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.