Kotitalousvähennystä ei pidä leikata

Hallitus aikoo leikata tuntuvasti kotitalousvähennystä. Olen huolissani siitä, miten käy vanhusten kotiin ostamien palveluiden leikkauksen seurauksena. Mitä leikkaus merkitsee ikäihmisten arjessa?

Useimmille tulee ensimmäisenä mieleen, että se tarkoittaa pimeän työn lisääntymistä ja sitä, että ihmiset eivät enää hanki siivouspalveluita tai teetä remontteja kotiinsa samassa määrin kuin nykyisin.

Minulle tulevat ensimmäisenä mieleen ne yksinäiset, kotona tai palvelutaloissa asuvat vanhukset, joiden terveydentilaa ja elämänlaatua on merkittävästi lisännyt mahdollisuus hankkia tarvitsemiaan palveluita.

Kotitalousvähennyksen leikkaus tarkoittaa sitä, että moni vanhus saattaa jättää ostamatta esimerkiksi ulkoilutuspalvelun, joka on ollut hänen arjessaan viikon kohokohta. On itsestään selvää, vanhus hankkii ensin tärkeimmät eli hoivan ja sen jälkeen, mikäli se on taloudellisesti mahdollista, ulkoilutuspalvelun kaltaiset lisäpalvelut, jotka ovat kuitenkin hyvinvoinnin ja toimintakyvyn kannalta yhtä tärkeitä kuin perushoiva.

Ikääntyvien ihmisten yksinäisyys on lisääntynyt ja lisääntyy edelleen. Vapaaehtoistoiminalle sekä virkistys- ja muille oheispalveluille on entistä enemmän tarvetta ja kysyntää.

40 prosenttia kotitalousvähennysten käyttäjistä on eläkeläisiä. Jos hallituksen tarkoituksena on ollut parantaa eläkeläisten toimeentuloa, niin kotitalousvähennyksen leikkaaminen toimii juuri päinvastoin.

Arvokkaaseen ihmiselämään kuuluu sosiaalisuus, yhteisöllisyys, virkistäytyminen. Kotitalous­vähennys on tarjonnut monelle ikääntyvälle mahdollisuuden ylläpitää elämänlaatua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Lukeen ei luoteta

Miksi tuottajilla menee huonosti?

Hoitoalan työhyvinvointia edistettävä monin keinoin

Missä selvänäköisyys ja vastuullisuus?

Uusia ongelmia syntyisi opetukseen

Vihreää sähköä hinnalla millä hyvänsä?

Suomi tarvitsee kansallisen, monen toimijan työllisyysviikon

Kalojen lopettamisesta on ohjeistusta

Kansalaisopisto tekee parhaansa

Puheista tekoihin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.