Kotona istuminen on mukavaa

Ilmastonmuutosta hillitään monin keinoin. Tietokoneet ja automaatio vähentävät perinteistä työtä, mutta työtä syntyy toisaalle. Joku kehittää tietokonepelit ja tekoälyn sovelluksia. Työ- ja vapaa-aika täyttyvät. Kysymys kuuluukin, haluammeko olla tässä mukana ja oppia uutta, kun kilpailu työpaikoista kiihtyy?

Kesällä Ruotsissa on puhuttu tulevaisuudesta. Islantilainen nuorisotutkija Anna Karlsdóttir kertoo, että niin sanottujen neet-nuorten määrä Pohjoismaissa kasvaa. Heitä, ei töissä, koulutuksessa eikä harjoittelussa olevia 14 – 24-vuotiaita nuoria on Pohjoismaissa toiseksi eniten Grönlannin jälkeen Pohjois- ja Itä-Suomessa, 10,9 prosenttia (HS 4.7.).

Saako istumalla tai pelaamalla palkkaa? Lomalla kotona istuminen on mukavaa – on vapaata. Sinänsä moni istuu töissäkin, mutta entäpä kun työ vähenee ja luppoaikaa on enemmän?

Kotona olo vähentää lomamatkojen päästöjä, mutta ruokatuotannon ja pelien päästöt säilyvät. Palvelimet ja tuotanto kuluttavat energiaa.

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tarvitaan monia keinoja. Ilmeisesti paras mutta vähän puhuttu on ihmisten määrän vähentäminen. Kiinassa säännöstelyä on harjoitettu jo vuosikymmeniä, ja Suomessakin syntyvyys alenee hyvin. Miten muualla?

Ylimääräinen väki lähtee siirtolaisiksi. Työ vähenee valtiossa nopeammin, kun väkeä on aina vain enemmän. Opetusneuvos Veikko Pöyhönen kirjoitti hesarissa, että töitä on jaettava useammalle ihmiselle, kun automaatio ja tekoäly vähentävät työtä. Työtä tehdään neljä päivää viikossa.

Miten Suomeen saadaan enemmän työtä ja yrityksiä? Taloustieteilijä, nobelisti Paul Krugmanin mukaan työ ja tuotanto keskittyvät sinne, missä saavutetaan kotimarkkinavaikutus, mittakaavaetu.

Suuri tuotanto – suuret voitot – entistä enemmän tuotantoa ja yrityksiä. Kuulostaa hyvältä. Kasvava tuotanto lisää työtä ja tulojen nousua kansalaisille.

Voidaanko pääoma jakaa kansalaisille, kun se nykyisin on vain muutamilla? Kyllä. Ratkaisu on kansalaispalkka, bonukset aktiivisille ja valtion yritystoiminta. Voitot jäävät suomalaisille.

Kun siirtolaisuuden sijaan vähennetään syntyvyyttä, kukin valtio lisää samalla työmahdollisuuksia jälkeläisilleen. Myös kotona istumisesta kannattaa pelifirmojen maksaa palkkaa pelaajille, raha palautuu kiertoon ja tuotanto kasvaa.

Näin on hyvä: aktiivisuus lisää tyytyväisyyttä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Menneisyyden kanssa tilillä

Kaikkea turvetta ei kannata hylätä

Netin on oltava aina apuna

Huumorin kukkien poimintaa

Vesakkomyrkytyksen vastustus toi mharvinaisen voiton

Itä-Suomen asema on tasapuolinen

Miksi ovet ovet kiinni turisteilta?

Suomi on lähdössä vaaralliselle tielle muiden velkojen maksajaksi

Kuuma linja

Vahva alue unohtaa muun Suomen kehittämisen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.