Kotona oppiminen vaatii paljon kaikilta

Meneillään olevan erikoistilanteen seurauksena on lukemattomia rajoituksia elämässämme. Uusia toimintatapoja on otettava käyttöön. Koulut sulkivat monelta koululaiselta fyysiset ovensa. Myös kulttuuri- ja harrastustoiminnassa on lapsillakin poikkeustila.

Uusia ratkaisuja on toki kehittynyt jo näiden alkuviikkojen aikana. Muun muassa juniorijalkapallon ohjaus on siirtynyt vihreältä nurmelta nettiin. Materiaalia on siis runsaasti, löytyy sekä valmiita treenejä että kikkakisoja ja vinkkejä ohjeineen omaehtoiseen harjoitusohjelmaan. Kulttuuriohjelmissakin löydetään uusia toteutustapoja.

Peruskoulussa alakoululaiset saavat kotiin tehtäviä, ja opettajat ovat yhteydessä heihin sähköisesti. Opettajan työ erityisesti ala-asteen lasten opetuksessa muuttui huomattavasti. Vanhempien opiskelijoiden ja korkea-asteen osalta on jo totuttu myös etätehtäviin ja projekteihin.

Siirtyminen monimuoto-opetukseen ei ole ollut kuitenkaan kivutonta opettajille: ”Muutos tapahtui niin nopeasti ja vyörymällä, että eka viikon jälkeen olin aivan loppu. Nyt kun asioita on saatu toiminaan, niin tilanne on helpottunut paljon. Asioita harjoitellaan ja otetaan vähitellen haltuun.” (Peruskoulun opettaja)

Tähän kriisiin ei ollut varauduttu, vaikkakin sähköistä opetusmateriaalia on kehitetty jo runsaasti. Kotona pienen oppijan tukena tarvitaan aikuisia. Isovanhemmatkaan eivät tässä tilanteessa voi auttaa mummin mukeloita. Tosin itsellänikin olisi vaikeuksia nykyisten opetussuunnitelmien mukaiseen opetukseen. Oma kotiopetuslupani on 1970-luvulta, ja siitä maailma on muuttunut.

Koululaiset ovat usein siinä samassa kotityöskentelyn monimuotoisuudessa kuin vanhemmatkin. Vanhemmat ovat etätyön touhussa, ja samalla tulisi ohjata lapsia koulunkäynnissä. Erityisesti vastuussa olevien opettajien työkuorma etäopetuksessa on valtava.

Poikkeustilanteessakin oppiminen on tulevaisuuden tekemistä. Nyt pitää huolehtia siitä, että pienet koululaiset pysyvät oppimisen ihanuudessa mukana kunnes olosuhteet normalisoituvat. Onneksi tulee kesä ja kesäloma.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Kesä voi olla parasta aikaa ikäihmisellekin

Isä ei ole vierailija

Eläkevarat erikseen

Elämämme sietämätön ihanuus

Ei yhteisvastuuta EU-budjetin kautta koronan varjolla

Epäoikeudenmukainen farssi

Korona kirkasti merkityksen

Lopullinen digiloikka uuteen normaaliin

Älkää pysykö kotona

Presidentti Tarja Halonen: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.