Koulutus ei ratkaise ongelmaa

Pääkirjoituksessa esitettiin lääkärikoulutuksen lisäämistä ja lääkärien pakottamista terveyskeskuksiin lääkäripulan auttamiseksi (SS 16.7.). Sama asia oli esillä Helsingin Sanomien päivystystä koskevassa keskustelussa. Kuten yleensä, tässäkään asiassa ei vaikeisiin ongelmiin ole yksinkertaisia ratkaisuja.

Suomessa lääkäreiden määrä on vähän OECD-maiden keskitason alapuolella. Määrä lisääntyy lähivuosina merkittävästi. Suurin opiskelijamäärä on ulkomailla, ja heistä valtaosa on palaamassa Suomeen.

Lääkäriksi kouluttaminen on pitkäjänteistä työtä. Jos nyt päätetään nostaa lääkäreiksi opiskelevien määrää, niin uusia erikoistuneita lääkäreitä alkaisi tulla merkittävästi 2030-luvun loppupuolella.

Lääkärikoulutuksen lisäys merkitsisi opetuksen hajauttamista keskussairaaloihin henkilökuntineen, mikä nostaisi lisäopetuksen kustannukset todella korkeiksi. Nykyisiin yliopistosairaaloihin eivät lisäopiskelijat mahdu eikä opetukseen riitä potilaita.

Pohjois-Savossa lääkäreiden ja muun henkilökunnan määrä on huipputasoa. On vaikea kuvitella, että täällä perusterveydenhuollon tilanne paranisi lääkäreitä lisäämällä. Suomessa on muita alueita, joissa lääkäreitä on niukasti, ja siellä lisäys on tarpeen.

Kirjoituksessa ehdotettiin lääkäreiden velvoittamista terveyskeskustyöhön. Sopii yrittää. Kun perustuslakivaliokunnan lausunto on saatu, tulee kaikilla olemaan timantinkirkas näkemys siitä, voidaanko joku ammattiryhmä pakottaa johonkin, kun kaikki muutkin ovat saaneet koulutuksensa yhteiskunnalta.

Erikoistumiskoulutukseen kuuluu myös terveyskeskuspalvelu, joten eräänlainen velvoite on jo olemassa.

Terveyskeskustyön kehittäminen on avainasemassa palveluiden saatavuuden parantamisessa. Ja vaikka helppoja ratkaisuja ei ole olemassa, niin tarjoan silti yhden: Lopetetaan lääkärien asema virkamiehinä, sidotaan ansiotaso potilastapahtumien määrään ja annetaan vapaat kädet järjestää työt mieleisellään tavalla. Kuukauden kuluttua alkaa valitus potilaspulasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Järjestöt ja kaupunki yhteistyöhön

Rajankäyntiä eduskunnan ja presidentin välillä ennenkin

Terveys ja henki vaarassa

Mikätin, tuntemattomaan tutustumista

Pysytään rauhallisina

Korona muuttaa kaiken?

Toimii poikkeusoloissakin

Kestävää kehitystä myötäillen

Pahan totuudesta pitää puhua

Viimeksi voimassa sota-aikaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.