Koulutusta kehitetään

Hätäkeskuspäivystäjäkoulutuksen Savon Sanomissa 20.11. esillä olleiden kehittämistoimenpiteiden yhtenä kärkenä on ollut tarve saada päivystäjien kysyntä ja tarjonta kohtaamaan menneitä vuosia paremmin. Tällä hetkellä vain noin kaksi kolmasosaa koulutuksen saaneista menee töihin hätäkeskukseen.

Koulutus on kallista, ja opiskelijoiden osaamisen kehittämiseen suunnatut investoinnit halutaan saada täysipainoisesti tarkoitukseensa. Ongelmia ratkomaan asetettiin alkuvuodesta työryhmä, joka jätti mietintönsä sisäministeriölle lokakuussa.

Kehittyvän hätäkeskuspäivystäjäkoulutuksen yhtenä tavoitteena on, että opiskelijat siirtyvät mahdollisimman pian tutkinnon suorittamisen jälkeen hätäkeskuksen palvelukseen. Tällöin urapolku Pelastusopistosta työelämään olisi mahdollisimman välitön ja toimiva.

Hätäkeskuslaitos on juuri saamassa päätösvaiheeseen laajan rakenneuudistuksen, jossa hätäkeskusten lukumäärää on supistettu 15 keskuksesta kuuteen. Päivystäjien työpaikat sijoittuvat jatkossa Kuopioon, Ouluun, Vaasaan, Poriin, Turkuun ja Keravalle.

Tulevaisuudessa on välttämätöntä kohdentaa päivystäjäkoulutuksen markkinointia hätäkeskusten lähimaakuntiin. Myös opiskelijavalinnan järjestelyjä pitää arvioida kriittisesti, jotta saamme valmiuksiltaan ja kyvyiltään parhaat mahdolliset opiskelijat. Tämä edellyttää Pelastusopiston ja hätäkeskusten nykyistä tiiviimpää yhteistyötä.

Koulutuksen uudistamista valmistellut työryhmä esittää myös kokonaismallin joustavoittamista. Koulutusten aloituspaikkamäärä arvioidaan hätäkeskuslaitoksen tarvearvioiden perusteella, jolloin tutkinnon suorittaneiden määrät saadaan vastaamaan valmistumishetken tosiasiallista kysyntää. Myös uusien alkavien päivystäjäkurssien rytmi määritetään samassa koulutustarpeen arvioinnissa.

Työryhmän ehdotukset lähtevät lausuntokierrokselle, jonka aikana kaikilla osapuolilla on mahdollisuus lausua niiden soveltuvuudesta.

Päivi Nerg

kansliapäällikkö

Esko Koskinen

pelastusylijohtaja

sisäministeriö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Valinnaisuutta ei saa rajata

Vielä enemmän tornitaloja Kuopioon?

Asunnottomuus ei kuulu Kuopioon

Perustaso täyttyy Kuopiossa, mutta aina voidaan parantaa

Kuulokuntoutuksessa alueellista epätasa-arvoa?

Fysioterapeuttien virkoja hoitokoteihin

Lähipiirin hätää ei tunnisteta

Sydämen sivistystä päätöksentekoon

Revanssin paikka Puijon portaat

Maidontuotanto Suomessa alle pulavuosien

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.