Kouluverkostoselvitys – taikasana?

Kuntalaisena, entisenä kaupunginvaltuutettuna ja kahdeksan vuotta koulutus- ja varhaiskasvatuslautakunnan jäsenenä olleena en voi kuin ihmetellä. Ollaanko Kuopiossa jälleen tekemässä kouluverkostoselvitystä? Tuntuu kuin se olisi taikasana, jonka avulla kouluasiat ratkaistaan. Näitä selvityksiä on tehty keskimäärin kolmen vuoden välein. Edellinen selvitys oli tapetilla syksyllä 2018, puolitoista vuotta sitten.

Kuopion kaupungilla tuntuu olevan vaikeuksia osata arvioida lasten lukumäärän kasvua ja vähentymistä eri alueilla, vaikka väestöennusteita on kyllä asiaan saatavilla. Mistä nyt oikein kiikastaa? Tietoa pitäisi olla eri alueiden väestön nuorentumisesta ja vanhentumisesta, alueiden välisestä muuttoliikkeestä, alueille rakentamisesta, alueiden käytettävissä olevista tiloista.

Miten on mahdollista, ettei ole osattu varautua maaseutualueiden väestön ikääntymiseen ja lapsimäärien vähentymiseen tai keskustan alueelle muuttavien lapsiperheiden lisääntymiseen? Keskustaan on rakennettu viimeisten vuosien aikana runsaasti kerrostaloja. Eivät kaikki lapsiperheet halua asua lähiöissä. Modernissa kaupungissa keskustassa ja kerrostalossa asuminen ei ole mitään uutta. Päinvastoin se tuntuu olevan tämän hetken trendi.

Koska kaupungin väestöennusteita ei osata oikein tulkita tai kun ne osoittautuvat vääriksi, kannattaisi käydä vuoropuhelua kaupunkilaisten kanssa. Tässä tapauksessa olisi syytä selvittää lapsiperheiden tulevien vuosien näkymiä esimerkiksi asumisen suhteen. On hyvin todennäköistä, että lasten tullessa yläkouluikään useat perheet suunnittelevat keskustaan muuttamista lyhyempien koulumatkojen ja lasten harrastusten vuoksi.

Jos jälleen kerran päädytään tekemään kouluverkostoselvitys, tulee lasten ja perheiden mielipiteitä aidosti kuunnella ja kuulla. Onhan kyseessä heitä suuresti koskettava, hyvinvointiin liittyvä asia. Kuuleminen tulee järjestää mahdollisimman kattavasti. Tästä vaatimuksesta kaupunki ei voi vetäytyä.

Kaupungin on syytä myös tarkistaa omat väestöennusteensa ja pohtia tilannetta viimeisimmän tiedon pohjalta. Olisiko kerrankin syytä tehdä tämä asia kunnolla, jottei siihen palata taas parin vuoden kuluttua?

Kuopion kaupunginvaltuusto on aikoinaan tehnyt päätöksen, että lapsia koskevissa asioissa Kuopiossa tehdään lapsivaikutusten arviointi. Vieläkään sitä ei ole otettu käyttöön.

Vaikutukset lapsen ja perheiden kannalta on selvitettävä ainakin fyysisten, sosiaalisten ja psyykkisten tekijöiden osalta. Hyvää selvitystä ei tehdäkään pelkästään vain taloudellisista vaikutuksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.