Kuka sammuttaa valot vai syttyykö niitä lisää?

30.9. julkistettiin uusi väestöennuste, ja se on kylmää luettavaa Sisä-Savon seutukunnalle. Niin Suonenjoen, Rautalammin, Vesannon kuin Tervonkin väkiluku vähenee vuoteen 2040 mennessä radikaalisti, laskennallisesti noin nykyisen Vesannon väkimäärän verran, ja samalla väki vanhenee.

Kun huoltosuhde (tilastoidun työvoiman ulkopuolella olevien määrä suhteessa varsinaisen työvoiman määrään) muuttuu, on kunnilla yhä vaikeampaa pitää huolta asukkaistaan.

Sisä-Savo tarvitsee uusia ihmisiä, ja se tapahtuu joko maallemuuton tai maahanmuuton avulla. Maallemuuttoon tarvitsemme ympäri Suomea Sisä-Savon yhteistä mainontaa, jossa mainitaan hyvistä palveluista seutukuntamme kunnissa ja läheisyyttä Kuopion kanssa.

Etätyöt ovat kasvava trendi, ja tontit ja asunnot Sisä-Savon seutukunnassa edullisia. Kuopiolaisia perheitä kiinnostavat edulliset asunnot lyhyen työmatkan päästä.

Maahanmuutto on myös mahdollisuus. Toivotetaan niin turvapaikanhakijat kuin työn perässä muuttavat tervetulleeksi.

Maahanmuutossa on kuntien yhteistyö kaiken A ja O. Esimerkiksi Suonenjoki kuten muutkin alueemme kunnat voisivat ottaa oppia ja neuvoja Rautalammista, heillä on kokemusta turvapaikanhakijoiden asuttamisesta.

Mielestäni on erittäin aiheellista jatkaa keskustelua Sisä-Savon kuntien syvenevästä yhteistyöstä ja kenties sulautumisesta yhteen, jotta voimme ottaa vastaan tulevaisuuden haasteen asukkaidemme vähetessä ja vanhetessa, jos emme saa käännettyä asukaslukua kasvuun joka kunnassa.

Tässä olisi paikka Sisä-Savon kuntien valtuustoille kokoontua yhdessä miettimään, kuinka voimme yhdessä olla vahvoja. Maaseutu pitää pystyä pitämään asuttuna. Pidetään yhdessä huolta asukkaistamme, nyt ja tulevaisuudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Kaikkea turvetta ei kannata hylätä

Netin on oltava aina apuna

Menneisyyden kanssa tilillä

Vesakkomyrkytyksen vastustus toi mharvinaisen voiton

Itä-Suomen asema on tasapuolinen

Huumorin kukkien poimintaa

Miksi ovet ovet kiinni turisteilta?

Suomi on lähdössä vaaralliselle tielle muiden velkojen maksajaksi

Kuuma linja

”Sota oli koronaa pahempi”

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.