Kuljettajatarve kasvaa

Timo Suhonen otti kirjoituksessaan (SS 23.1.) esille metsä- ja kuljetusalan koulutushaasteita.

Metsäteollisuuden investoinnit lisäävät puunkäyttöä noin 10 miljoonaa kuutiometriä. Metsäkoneenkuljettajien vuosittainen työvoimatarve nousee 600 kuljettajaan. Uusia puutavara-auton kuljettajia tarvitaan vuosittain 300 ja metsureita 160.

Metsäkoneenkuljettajia valmistuu nyt vuosittain yhteensä noin 400. Tavoitteena on hoitaa työvoimatarpeen lisäys ensisijaisesti aikuiskoulutuksella sekä säilyttää vähintään nykyinen nuorisokoulutuksen määrä ja laatu.

Itä-Suomessa on valtakunnan tihein metsäkoneenkuljettajakoulutuksen verkosto. Savon ammatti- ja aikuisopiston Toivalan koulutusyksikön lisäksi koulutusta järjestetään Mikkelissä ja Valtimolla sekä myös Savonlinnassa, Pieksämäellä ja Iisalmessa. Koulutuksen haluttavuus, opiskelijamäärät ja työllistyminen ovat koko alueella hyvät.

Pohjois-Savon merkitys keskeisenä puunhankinta-alueena kasvaa. Savon ammatti- ja aikuisopisto on määrätietoisesti kehittänyt alan koulutusta yli kymmenen vuoden ajan ja toteuttaa sitä tiiviissä yhteistyössä yrittäjien ja alan muiden toimijoiden kanssa. Toivalan koulutusyksikkö on ollut koko ajan mukana valtakunnallisessa koulutusalan kehittämistyössä.

Toivalan metsäkoulutus on ollut jo pitkään valtakunnan suosituimpia koulutuspaikkoja. Metsäalan opiskelijoita on nyt runsaat 100. Suurin osa on suuntautunut metsäkoneenkuljettajakoulutukseen. Syksyllä 2014 nuorisokoulutuksessa aloitti 40 uutta opiskelijaa, ja viime viikolla käynnistettiin metsäteollisuuden toiveiden mukaisesti ylimääräinen aikuisten metsäkoneenkuljettajakoulutus. Siihen voitiin valita 12 opiskelijaa, kun hakijoita oli 40.

Savon ammatti- ja aikuisopistossa vastataan myös puutavara-auton kuljettajien kasvavaan koulutustarpeeseen. Valtiovallan tärkein tehtävä onkin nyt mahdollistaa laadukkaan koulutuksen ylläpito ja edelleen kehittäminen. Koko itäisen Suomen on syytä yhdistää voimansa metsäalan työvoimatarpeen turvaamiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Lukeen ei luoteta

Miksi tuottajilla menee huonosti?

Hoitoalan työhyvinvointia edistettävä monin keinoin

Missä selvänäköisyys ja vastuullisuus?

Uusia ongelmia syntyisi opetukseen

Vihreää sähköä hinnalla millä hyvänsä?

Suomi tarvitsee kansallisen, monen toimijan työllisyysviikon

Kalojen lopettamisesta on ohjeistusta

Kansalaisopisto tekee parhaansa

Puheista tekoihin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.