Kuluttajapakkauksille luotava kattava tuottajavastuu

On puhuttu jätehuollosta, hyötykäytöstä, kierrätyksestä, kiertotaloudesta ja tuottajavastuusta.

1980-luvulla kuopiolaiset olivat ylivoimaisesti tehokkaimpia nestepakkausten kierrättäjiä Suomessa. Paperinkeräyskin oli kaupungin järjestämää, kunnes se siirtyi tuottajavastuulla paperiteollisuuden kustannettavaksi.

1990-luvun lopulla, toimiessani perustetun Jätelaitosyhdistyksen osa-aikaisena toimitusjohtajana, esitin siirtymistä pakkaustenkin osalta paperinkeräystä vastaavaan tuottajavastuuseen, jossa kierrätyksen kustannukset katetaan kokonaisuudessaan pakatun tuotteen hintaan sisältyvänä maksuna. Yhdyskuntajätehuollon järjestämisen malliani ei ammuttu alas, vain valmiutta muutokseen ei löytynyt.

Eduskuntavaalikeskustelun perusteella tuntui olevan yhteisymmärrys, että palkkaverotusta on laskettava ja verotusta siirrettävä haittaverojen suuntaan (tuottaja maksaa). Kysyn, onko valmiutta muutokseen 2020-luvulla? Poliittinen päätöksenteko kattavaan tuottajavastuuseen siirtymisestä näin EU-puheenjohtajakaudella saisi suurta positiivista huomiota kaikkialla.

Nykyinen pakkausten osittainen tuottajavastuu asettaa kuluttajat asumismuodon mukaan eriarvoiseen asemaan. Pienempien kiinteistöjen asukkaat voivat käyttää tuottajien ylläpitämiä keräyspisteitä veloituksetta. Suuremmissa kiinteistöissä asuvat ovat kunnallisella pakkoliitoksella velvollisia liittymään keräykseen kiinteistökohtaisesti, mikä sinänsä on hyvä, mutta keräysvälineen tyhjennysmaksusta pitäisi luopua.

Kuopiossa (koko Jätekukko Oy:n toimialueella) tilanne on hyvä. Kunnallisten jätehuoltomääräysten mukaisesti kiinteistöille on järjestetty keräysastiat pakkauksille (lasi, metalli, keräyskartonki) ja bioaines. Keräysvälineet ovat yhtiön ja logistiikka on kunnossa. Kun osa jäteastioista tarroitetaan muovinkeräykseen tai lisätään muovinkeräysastia, on kaikki valmista. Yhtiö laskuttaisi pakkausten keräyksestä Rinki ry:tä, tuottajayhteisöä.

Nykyisessä järjestelmässä tulisi luopua asuntojen määrään perustuvasta hinnoittelusta, koska se tuo usein epäoikeudenmukaisuutta pienemmille kiinteistöille keräilyvälineiden huomattavasta vajaatäytöstä johtuen.

Maksujen tulisi perustua kiinteistöjen asukaslukuun hyödynnettävien ja erilliskerättävien bioaineen, kartongin, lasin, metallin ja muovin osalta. Taloyhtiöissä voitaisiin vastaavasti maksut kerätä nykyisen yhtiövastikkeellisen maksun sijasta henkilöluvun mukaan, jolloin päästäisiin lähemmäksi tuottajaperustetta.

Nykyisin 90 neliön asunnossa yksin asuva maksaa kuusinkertaista maksua verrattaessa 60 neliön asunnossa asuvan nelihenkisen perheen jäseneen.

Kun pakkausten erilliskeräys toimisi tuottajavastuulla, olisit pakkauksen ostaessasi maksanut sen kierrätyksen kaikki kustannukset. Jos et lajittele, maksaisit toiseen kertaan sekajätteen tuottajana ja toiminnallesi lisättäisiin haittaveroja tuottajavastuulla.

Mielestäni kaikkien toimijoiden tulisi yhdessä hakea julkista rahoitusta kattavan tuottajavastuun kokeiluun Jätekukko Oy:n toiminta-alueella. Tuloksia voitaisiin verrata toimintaan muualla maassa.

Pekka Björk

Pitkäaikainen jätehuollon ammattilainen

Vastuullinen veturi -palkinto v. 2011

Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Perustaso täyttyy Kuopiossa, mutta aina voidaan parantaa

Kuulokuntoutuksessa alueellista epätasa-arvoa?

Fysioterapeuttien virkoja hoitokoteihin

Lähipiirin hätää ei tunnisteta

Sydämen sivistystä päätöksentekoon

Revanssin paikka Puijon portaat

Maidontuotanto Suomessa alle pulavuosien

Tehtiinkö kyseenalainen sopimus?

Joka päivä on hyvä päivä liikkua

Future Savo pitää esillä myös pehmeitä arvoja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.