Kuluttajat osaavat vaatia

Suomalaiset ovat entistä kiinnostuneempia lähiruuasta. Meneillään on suorastaan lähiruokabuumi. Kuluttajat osaavat vaatia yhä painokkaammin lähellä tuotettuja elintarvikkeita.

Ei ole mikään ihme, että lähiruuasta on innostuttu. Kotimainen lähiruoka on turvallista ja puhdasta.

Lisäaineiden ja säilöntäaineiden tarve vähenee, kun elintarvikkeiden matka tuottajalta kuluttajalle on lyhyt. Lisäksi lyhyen elintarvikeketjun valvonta on sujuvampaa kuin pitkän.

On hienoa, että kuluttajat vaikuttavat ostopäätöksillään siihen, mitä kaupoissa myydään. Se ei kuitenkaan riitä, vaan valtion tulee tehdä nykyistä enemmän töitä lähiruuan eteen, viedä sanomaa eteenpäin jokaiseen ruokapöytään. Myös kuntien roolia lähiruuan kuluttajina tulee korostaa.

Kuopiossa on esimerkiksi iso liikelaitos, joka vastaa kaupungin laitosten, kuten koulujen, päiväkotien ja terveyskeskusten ruokahuollosta. Sillä on suuri merkitys, ostavatko tällaiset tahot elintarvikkeensa ulkomailta vai lähiruokana.

Lähiruuan suosiminen kuntien ruokapalveluissa vaikuttaa myös alueen elinkeinorakenteeseen sekä verotuloihin. On kaikkien kannalta järkevää, että kunta ostaa käyttämänsä elintarvikkeet omalta alueeltaan tukien näin työllisyyttä ja sitä kautta verotulojen kasvua.

Kotimainen, puhdas ja turvallinen lähiruoka pitää nostaa kunniaan myös teoissa, ei pelkästään puheissa. Se on täällä Pohjois-Savossakin juuri nyt iso ja ajankohtainen asia.

Tuomo Tikkanen Lihanleikkaaja Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Valinnaisuutta ei saa rajata

Vielä enemmän tornitaloja Kuopioon?

Asunnottomuus ei kuulu Kuopioon

Perustaso täyttyy Kuopiossa, mutta aina voidaan parantaa

Kuulokuntoutuksessa alueellista epätasa-arvoa?

Fysioterapeuttien virkoja hoitokoteihin

Lähipiirin hätää ei tunnisteta

Sydämen sivistystä päätöksentekoon

Revanssin paikka Puijon portaat

Maidontuotanto Suomessa alle pulavuosien

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.