Kuluttajat osaavat vaatia

Suomalaiset ovat entistä kiinnostuneempia lähiruuasta. Meneillään on suorastaan lähiruokabuumi. Kuluttajat osaavat vaatia yhä painokkaammin lähellä tuotettuja elintarvikkeita.

Ei ole mikään ihme, että lähiruuasta on innostuttu. Kotimainen lähiruoka on turvallista ja puhdasta.

Lisäaineiden ja säilöntäaineiden tarve vähenee, kun elintarvikkeiden matka tuottajalta kuluttajalle on lyhyt. Lisäksi lyhyen elintarvikeketjun valvonta on sujuvampaa kuin pitkän.

On hienoa, että kuluttajat vaikuttavat ostopäätöksillään siihen, mitä kaupoissa myydään. Se ei kuitenkaan riitä, vaan valtion tulee tehdä nykyistä enemmän töitä lähiruuan eteen, viedä sanomaa eteenpäin jokaiseen ruokapöytään. Myös kuntien roolia lähiruuan kuluttajina tulee korostaa.

Kuopiossa on esimerkiksi iso liikelaitos, joka vastaa kaupungin laitosten, kuten koulujen, päiväkotien ja terveyskeskusten ruokahuollosta. Sillä on suuri merkitys, ostavatko tällaiset tahot elintarvikkeensa ulkomailta vai lähiruokana.

Lähiruuan suosiminen kuntien ruokapalveluissa vaikuttaa myös alueen elinkeinorakenteeseen sekä verotuloihin. On kaikkien kannalta järkevää, että kunta ostaa käyttämänsä elintarvikkeet omalta alueeltaan tukien näin työllisyyttä ja sitä kautta verotulojen kasvua.

Kotimainen, puhdas ja turvallinen lähiruoka pitää nostaa kunniaan myös teoissa, ei pelkästään puheissa. Se on täällä Pohjois-Savossakin juuri nyt iso ja ajankohtainen asia.

Tuomo Tikkanen Lihanleikkaaja Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Tuokaa lapset edelleen kasteelle

Suomi on kolonialismin kohteena

Kolilta voisi hakea oppia

Tuulimyllyistä ongelmajätettä

Mikkelissä vahvistuisi Itä-Suomen kirjasto-osaaminen

Kaikkea turvetta ei kannata hylätä

Netin on oltava aina apuna

Menneisyyden kanssa tilillä

Vesakkomyrkytyksen vastustus toi mharvinaisen voiton

Itä-Suomen asema on tasapuolinen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.