Kun yksi sairastuu, monen maailma muuttuu

Tänään lokakuun 9. päivä vietetään mielenterveysomaisten valtakunnallista päivää eli Ilonan päivää.

Mielenterveysomaiset ovat helposti unohtuva ryhmä, vaikka yhden ihmisen sairastuminen vaikuttaa myös läheisten elämään.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan pohjois- ja eteläsavolaisesta aikuisväestöstä noin 30 prosenttia kärsii masennusoireista.

Läheisen sairastuessa psyykkisesti joka toinen omainen oireilee tai sairastuu psyykkisesti. Tähän riskiryhmään kuuluu Savossa noin 48 000 henkilöä aikuisväestöstä.

Viime vuosina on alettu huomioida enemmän sairastuneen lähipiirin mukaan ottamista hoitoprosessiin. Omaiset kuitenkin kokevat usein itsensä edelleen ulkopuolisiksi.

Omaisilla on monesti tietoa sairastuneen läheisen arjesta ja sen sujuvuudesta, jota ei valitettavasti huomioida tai kuulla tarpeeksi usein. Riittävä tiedon saaminen läheisen sairaudesta, sen hoidosta ja kuntoutuksesta on tärkeää omaisille.

Mitä aiemmin omainen huomioidaan itsenäisenä tuen tarvitsijana läheisen sairastuessa, sitä paremmat mahdollisuudet on ennaltaehkäistä omaisten sairastuminen.

Omaisten huomioimisen voi aloittaa kysymällä ”Mitä sinulle kuuluu?”. Yksi kysymys voi olla hyvinkin merkityksellinen. Olemme saaneet yhteydenottoja, joissa omaiset ovat kertoneet positiivisesti yllättyneinä siitä, että läheisen hoitotahon henkilökunta on kysynyt heidän kuulumisiaan.

Ilonan päivän kunniaksi haastamme teistä jokaisen kysymään läheiseltä tai omaiselta ”Mitä sinulle kuuluu tänään?”. Kuuntelemalla annat mahdollisuuden tulla kuulluksi.

Anna-Kaisa Asikainen

Johanna Björn

Minna Kurvinen

Tiina Puranen

Omaiset mielenterveystyön tukena Itä-Suomi ry:n työntekijät

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Vinkki päättäjille koronan kurimuksessa

Omaisten huoli jatkuu

Harvinaista yhteiskuntavastuuta

Unohtakaa hävittäjät

Lasten ja nuorten tippuminen koronakuiluun estettävä

Objektista subjektiksi

Kesä voi olla parasta aikaa ikäihmisellekin

Isä ei ole vierailija

Eläkevarat erikseen

Ei yhteisvastuuta EU-budjetin kautta koronan varjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.