Kuoleman kahvilassa mysteeri avautuu arkeen

Onko jo aika haudata harha siitä, että kuolema on tabu eikä siitä uskalleta puhua kuin pakon edessä?

Kyllä, sillä kuolemasta puhutaan, jos siihen annetaan mahdollisuus.

Käydäänpä kuopiolaisessa Kuoleman Kahvilassa. Kukka ja hautaustoimisto Rosannan tiloissa kahvila kokoontui viime keväänä ja jatkaa tänä syksynä.

Taustalla on Britanniasta lähtenyt konsepti, Death Café. Idea on levinnyt 70 maahan, Suomeenkin, Kuopioon yhtenä ensimmäisistä.

Kahvilassa jaetaan puheenvuoroja, mutta keskustelua ei johdatella. Teemat nousevat osanottajien ajatuksista, vaihtelevat omasta surusta kuolemanjälkeiseen elämään, Jumalasta sielunvaellukseen.

Kuoleman ympärillä oleva mykkyys haihtuu, kun mysteeri avataan arkeen. Ei ole oikeita eikä vääriä mielipiteitä. Joku rakentaa elämänsä jälleennäkemisen varaan. Toisen lohtu löytyy muualta.

”Kirkko on sitä varten, että täällä kuollaan”, lausui aikanaan professori Osmo Tiililä. Kynnys kirkon työntekijän luo näyttää edelleen vaativan ylimääräistä rohkeutta. Johtuneeko vanhoista stereotypioista vai viranomaisen painolastista? Kuolemasta on vapautuneempaa puhua vertaisen kuin surutyön asiantuntijan kanssa.

Kuoleman Kahvilan osanottajista paistoi läpi pohjaton yksinäisyys läheisen menettämisen jälkeen. ”Ei ole ketään, jolle puhua”, lause kiersi pitkin tuolirivejä. Harjulan sairaalan saatto-osaston vapaaehtoiset kohtaavat saman.

Potilas on saatettu rajan taakse, mutta kuka saattaa tyhjän päälle jääneen omaisen takaisin elämään.

Vastaus tähän ikävään eivät ole asiantuntijaluennot, sururyhmätkin vain osaltaan, ja monelle liian myöhään.

Vastaus voi olla paikka, jonne mennä puhumaan silloin, kun kaipaus vyöryy päälle. Ihminen, jolle voi puhua myös niistä tunteista, joita on itselleenkin vaikeaa myöntää.

Rovasti Matti J. Kuronen perusti Lappeenrantaan Suomen ensimmäisen Kuoleman kahvilan, Tuonen Tuvan. ”Kuolema pelkoineen aiheuttaa monenlaisia oireita. Jos sielu ei siedä, se soittaa surunsa ruumiin kielellä”, sanoi hän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Meillä on keinot pysäyttää trooppinen metsäkato

Piina on hieno suoritus

Avoin kirje Suomen Urheiluliitolle

Miten meille käy tekoälyn voittaessa?

Nuoria kuultava laajennettaessa

Laajempaa näkökulmaa

Taiteen tukemisesta ja tukemattomuudesta

Fysioterapeutti ei tee diagnoosia

Riitelytunnilla oli myönteistäkin viestintää

Epäonnistunut fuusio vai hieno alasajo?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.