Kuopio kurittaa liitoskuntia

Keväällä Vehmersalmen seudun asukkaat ottivat järkyttyneinä vastaan tiedon Kirnumäen vuodeosaston alasajosta. Tilalle kunnallisvaalien alla luvattu tuetun asumisen yksikkö jäi rakentamatta. Rahat siirrettiin Riistavedelle, vanhukset kaupunkiin.

Syksyn saapuessa kyläämme kohtasi taas säästötoimenpide. Nuorisotalo Majakan nuorisotyöntekijän virkaa ei enää täytetä. Ainoa nuorten valvottu vapaa-ajanviettopaikka seudulla sulkeutuu.

Koulussamme on tänä talvena oppilaita yli 200 ja väestöennuste lasten ja nuorten määrän suhteen on vakaa. Haluaisimmekin tiedustella Kuopion palvelualuejohtaja Pekka Vähäkankaalta, eikö tämä kävijäpohja ole riittävä?

Väistämättä mieliin on hiipinyt ajatus, että tilat suljetaan kokonaan. Se lopettaisi liki kaiken järjestö-, yhdistys ja seurakunnan toiminnat sisätiloissa yhteisössämme.

Nuoriso-ohjaaja on opastanut ja valvonut toimintaa Majakalla, ja näin tilat on saatu pysymään hyvässä kunnossa.

Paikalliset järjestöt päättivät kustantaa elokuvalisenssin Majakalle, jotta uusia av-laitteita olisi voitu hyödyntää lasten ja nuorten elokuvailtoihin.

Minne menisimme viettämään koko kylän joulujuhlaa, konsertteja ja hiihtokilpailuja, ellei Majakkaa olisi? Lapsilla ei ole mahdollisuutta tulla 50 kilometrin päähän keskustan tiloihin.

Vähäkankaan ohje Vehmersalmen nuorisotoiminnan hoitamisesta järjestöjen ja seurakunnan voimin kaatuu resurssipulaan. Pienet järjestömme eivät kykene tällaista kakkua nielaisemaan. Seurakunnan nuorisotyöntekijän työpanos on jo puolitettu.

Oikeudenmukaista olisi jakaa kurjuutta tasapuolisesti eikä lopettaa toimintaa sieltä, missä vaihtoehtoisia palveluja ei ole tarjolla. Meillä ei ole edes sitä kallista torinalustaa, jossa hengailla räntäsateilla.

Palvelualuejohtaja toteaa myös taajama-alueella olevan nuoria huomattavasti enemmän kuin Vehmersalmella. Tietääksemme suurin osa Vehmersalmen seudun asukkaista, erityisesti alle 18-vuotiaista, asuu entisessä kuntakeskuksessa taajama-alueella.

Liitosneuvotteluja suunnitteleville kunnille annammekin neuvoksi täyttää kaikki virat mahdollisimman nuorilla ja terveillä työntekijöillä. Jos työntekijä sairastuu, sijaisia ei hankita. Kun joku eläköityy, virka lakkautetaan.

Jos nuorisotyöntekijän tehtävää ei täytetä, tulee jäljelle jäävän nuorisotyön resurssien jakaa uudelleen Kuopion kaupungin sisällä. Pala siitä kuuluu meidän lapsillemme ja nuorillemme.

Yksi arvoteesi on tarjota tasa-arvoista asiakaspalvelua koko alueella. Voiko kaupunki allekirjoittaa tämän teesin Vehmersalmen nuoriso- tai vanhuspalveluista?

Toivotamme palvelualuejohtaja Vähäkankaan tervetulleeksi lokakuussa Maaseutufoorumiin Majakalle sekä samalla tutustumaan Vehmersalmeen tarkemmin.

Harri Vauhkala

Kirsi Vartia

Tuula Savolainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

KYS laittaa laskut perintään

Välttämätöntä toimintaa tulevaisuutta ajatellen

Onko oikeasti järkevää?

Kuluerä vai tulonlähde?

Alijäämä(i)stä ajattelemista Suomen tulevaisuudesta

Maanviljelijä tuntee luonnontalouden lait

Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Lähiomainen sairauden kuplassa

Hatsala sopisi kongressi- ja messualueeksi

Maapallo toimii neljän asian varassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.