Kuopio on oikea paikka

Nimimerkki Pois Kuopiosta haluaa kiihkeästi lakkauttaa Itä-Suomen hovioikeuden ja siirtää toiminnot Kouvolaan (SS. 16.2.). Kirjoittaja viittaa täkäläisiin tuomioihin, joiden helläkätisyys on hänen mukaansa ihmetyttänyt kansalaisia jo vuosikausia.

Myytti Itä-Suomen hovioikeuden muita lievemmistä tuomioista on elänyt jo pitkään. Se sai kerran alkunsa eräästä iltapäivälehden näkyvästi uutisoimasta raiskausjutusta, jonka jälkeen Itä-Suomen hovioikeus oli lehtien ja netin keskustelupalstoilla erityisenä silmätikkuna.

Niinpä Savon Sanomien toimittaja Juha Mikkonen päätti ottaa selvää, millaiseen todellisuuspohjaan kohu perustui. Verrattuaan eri hovioikeuksien jakamia tuomioita, hän tuli siihen tulokseen, että Itä-Suomen hovioikeus edustaa niissä suomalaista keskitasoa, ei siis kaikkein kovinta, mutta ei myöskään lievintä linjaa.

Nimimerkkikirjoittaja kuulunee niihin ihmisiin, jotka poimivat tiedotusvälineistä vain kiihottavimmat, omia ennakkoluulojaan vahvistavat uutiset, ja ummistavat silmänsä kaikelta tiedolta, mikä sotii niitä vastaan. Suosittelen kirjoittajalle lämpimästi niin sanotun medialukutaidon kehittämistä ja samalla mielenmalttia.

Omaa vihaa kasvattamalla ja sitä muihin lietsomalla ei oikeusvaltiokaan kehity parempaan suuntaan. Siitä on riittävästi hälyttäviä esimerkkejä muualla maailmalla.

On täysin perusteltua pitää Itä-Suomen hovioikeus jatkossakin Kuopiossa. Meidän itäsuomalaisten oikeusturva tuskin paranee yhtään sillä, että jutut siirretään entistä pidempien välimatkojen päähän ratkottavaksi ja juttujen osapuolet - uhrit mukaan lukien - pakotetaan matkustamaan satoja kilometrejä edestakaisin.

Siirtoa ei voi perustella myöskään säästösyillä. Se mikä Itä-Suomen hovioikeuden alasajolla säästetään, menetetään muun muassa erinäisinä matkakustannuksina. Otetaan vaikka esimerkiksi kalliit vankikuljetukset Kuopiosta Kouvolaan pääkäsittelyihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Huomio ennaltaehkäisyyn

Omin voimin jäähalliin?

Myötätuntoa vanhemmuuteen

Valinnaisuutta ei saa rajata

Vielä enemmän tornitaloja Kuopioon?

Asunnottomuus ei kuulu Kuopioon

Perustaso täyttyy Kuopiossa, mutta aina voidaan parantaa

Kuulokuntoutuksessa alueellista epätasa-arvoa?

Fysioterapeuttien virkoja hoitokoteihin

Lähipiirin hätää ei tunnisteta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.