Kuopio tarttuu mahdollisuuksiin ja sijoittaa tulevaisuuteen

Kuopion kaupungin kasvu ja kehitys jatkuu positiivisena. Asukaslukumme lähentelee jo 119 000:ta, olemme merkittävä toimija koko Suomenkin mittakaavassa.

Kaupunki on olemassa asukkaitaan varten, nykyisiä ja tulevia. On tärkeää, että pystymme vastaamaan kohtuullisessa ajassa ja hyväksyttävällä laadulla ihmisten tarpeisiin. Esimerkiksi investoinneissa tämä näkyy pelkästään päiväkotien ja koulujen osalta yli 100 miljoonan euron panostuksina seuraavan kolmen vuoden aikana.

Viime viikkojen keskustelussa on noussut erityisesti esiin kärkihankkeemme Savilahden eteneminen. Savilahti on uniikki yhdistelmä opiskelua, työtä, tutkimusta, yritystoimintaa, asumista ja vapaa-aikaa huippupaikalla. Savilahdessa on paljon potentiaalia, jonka haluamme mahdollisimman hyvin kuopiolaisten käyttöön.

Kaikista toteutettavista asioista pyritään siis selvittämään, miten mahdollisimman suuri lisäarvo tulevaisuudessa voitaisiin saavuttaa. Investoinnit ovat sijoittamista tulevaisuuteen ja tulevat monenlaisina hyötyinä takaisin; myös euroina.

Savilahteen sisältöä luova liikunta- ja tapahtumakeskus käyttää puolet Puolustusvoimien entisistä kalliotiloista tarjoten Savilahden toimijoille yhteiskäyttöisiä tiloja ja palveluja esimerkiksi turvallisuusasioihin, liikuntaan, tapahtumiin, koulutukseen, tutkimukseen, testaukseen ja yrittämiseen.

Pitkäikäinen monikäyttöinen ratkaisu vuosikymmeniksi vähentää resurssitehokkaasti myös muiden kiinteistöjen rakentamistarvetta.

Hanke- ja toteutussuunnittelun aikana on kohteen toiminnallisuus kehittynyt huomattavasti. Alkuperäisen hankesuunnitelman hinta-arvio perustui pienempään tapahtumaosallistujien määrään ja tilakokoon.

Prosessin edetessä tuotiin esille seikkoja, joiden perusteella päättäjät arvioivat järkeväksi viedä eteenpäin laajempaa kokonaisuutta. Kohteen ainutlaatuisuus on selkiytynyt, kalliotilaa ei myöhemmin voi laajentaa kuten maanpäällisiä tiloja.

Erilaiset käyttäjäryhmät ovat osallistuneet suunnitteluun ja heitä on myös kuultu: kohteen muoto, tilasijoittelu ja ihmisten liikkumisreitit ovat parantuneet. Samalla monikäyttöisyys, muuntojoustavuus, olosuhteet ja tekniset ratkaisut ovat hioutuneet.

Myös kustannusarviot ovat muuttuneet. Samoin tulopohjaa on pystytty arvioimaan entistä paremmin. Pelkästään alueellisen väestönsuojan liittymistuloina odotetaan alueen kiinteistöiltä 8 – 9 miljoonaa euroa.

Vaikka Kuopio on tulevaisuudessakin pärjääjien joukossa, maakunnan ja Itä-Suomen ennusteisiin on vastattava vahvasti. Savilahtea voi kokonaisuutena ja kasvusysäyksenä verrata Saaristokaupunkiin, jota sitäkin Kuopiossa kovin epäiltiin. Epäilläänkö enää? Olisiko jopa niin, että Kuopion seuraavat asuntomessut rakentuisivat Savisaareen?

Savilahdenkin osalta vaikutukset kaikilta osin kaupungin kehitykseen nähdään vasta tulevalla vuosikymmenellä. Vastuullisten päättäjien on kuitenkin toimittava tänään parhaan käytettävissä olevan tiedon varassa. Suurin riski on menetetty mahdollisuus!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Luonnonsuojelu ei ole metsätuhojen syy

Toveria ei jätetä politiikassakaan

Kuka kasvattaa lapsesi?

Potilas usein turvaton

Sotilaat testaavat, me maksamme

Luonnollinen bioydinvoima on jo arkipäivää

Työllisyysaste ei nouse sormia napsauttamalla

Kadotetut lapset takaisin

Irti ilmastopessimismistä

Uskontoa vai ekumeniaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.