Lääkäriltä resepti jatkossakin

Lehtikirjoitusten perusteella olen ymmärtänyt, että sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) suunnitellaan lisäkoulutuksen perusteella myönnettäväksi tietyille sairaanhoitajille oikeus kirjoittaa tiettyjä reseptilääkkeitä sekä määrätä laboratorio- ja kuvantamistutkimuksia. Asiaa on käsitelty aiemmin tämän lehden yleisönosastolla (Hyppölä ja Lääveri). Ajatus on huono ja vastustamisen arvoinen.

Reseptilääkkeet ovat reseptin takana nimenomaan voimakkuutensa, sivu- ja yhteisvaikutuspotentiaalinsa sekä mahdollisen oiremaskeerauksen (peittävät vakavan sairauden oireita pitkittäen diagnoosia kohtalokkaastikin) vuoksi. Lääkkeen ja myrkyn ero on annoskysymys.

Siksi näiden lääkkeiden määräämisen tulee ehdottomasti perustua kunnolliseen diagnostiikkaan, ja tähän on valmiudet vain lääkärillä. Olen nimenomaan huolissani potilasturvallisuudesta ehdotettujen muutosten vuoksi. Diagnostiikka ja lääkehoidon suunnittelu kuuluvat lääkärille, nyt ja toivottavasti myös jatkossa.

Valmiuksia kokonaisvaltaiseen diagnostiikkaan ei saavuteta lisäkoulutuksella, paitsi jos se toteutetaan perusteellisen lääkärikoulutuksen muodossa. Olin Turun lääketieteellisen tiedekunnan tiedekuntaneuvoston jäsen silloin, kun opetusministeri Maija Rask ajoi väkisin läpi projektin muuntokoulutuksesta. Tuolta ajalta on seikkaperäisesti selvitettyinä hyvin vahvat perusteet ja argumentit sille, että lääkärin valmiuksia ei saavuteta yhtään nopeammin, vaikka muunlainen terveydenhuoltoalan ammattilaisen tutkinto pohjalla olisikin. Näinhän muuntokoulutusprojektissa myös kävi. Opittu pätee myös tässä kysymyksessä.

Laboratorio- ja kuvantamistutkimuksissa ajoitus ja kohdentaminen ovat erittäin tärkeitä, samoin kuvausmenetelmän tai laboratoriotutkimuksen valinta. Ehdotettu uudistus johtaisi turhiin lisä- ja uusintatutkimuksiin, toisaalta myös väärään turvallisuudentunteeseen tilanteissa joissa tehdään väärä tutkimus väärään aikaan.

Diagnostiikka on lääkärintaidon tärkein ja vaikein osio, sitä ei pysty pikakouluttamaan.

Kokonaan huomiotta ei sovi myöskään jättää lääkkeiden lääketieteellistä tutkimusperustaa, jonka mukaan nimenomaan arvioidaan niiden tehoa, haitta- ja sivuvaikutuksia sekä indikaatioita. Tämän tutkimustiedon arviointi, käsitteleminen ja käytäntöön soveltaminen ei ole mahdollista ilman lääkärin koulutusta.

Hoitotiede on täysin eri tieteenala, eikä tarjoa tähän oikopolkua. Hoitajilla on terveydenhuollossa oma, elintärkeä (kuten viime syksynä kaikki totesimme) tehtävänsä, ja he hoitavat sen suurella kunnialla. Heidän työnsä on kuitenkin eri työtä kuin lääkärin.

Muutimme vuodenvaihteessa Joensuuhun Turun rintamailta ja olemme saaneet huomata, että perusterveydenhuollon lääkäritilanne täällä on niin huono, että se selvästi hankaloittaa potilaiden hoitoa ja kuormittaa erikoissairaanhoitoa tehden koko hoidosta kalliimman ja monimutkaisemman.

Mikä pahinta, potilailta puuttuu liian usein se kaikkein tärkein lääkäri eli hoitava lääkäri, terveyskeskuslääkäri. Tätä pulaa ei pystytä miksikään muuttamaan lääkäri-hoitaja -työnjaoilla, varsinkin kun pulaa on myös hoitajista.

Kysymys on lääkäripuolella liian suurista väestömääristä, kyvyttömyydestä vaikuttaa omaan työhönsä sekä kansakunnan yleisestä muuttoliikkeestä pois syrjäseuduilta.

Toivoisinkin jatkossa edellä pohditun kaltaisten palvelurakennetta monimutkaistavien ja vaarallistenkin pohdintojen sijaan selvää ohjausta valtiotasolta, jotta syrjäseutujen terveydenhuollon peruspalvelut saadaan kuntoon.

Jussi Sipilä Lääkäri Joensuu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Nopeampi työllistämis-vaikutus Vaken rahoille

Valheilla voittoon

Savon Voima, Savon vaiva

Hallituspuolueiden pitäisi hävetä

Maaningan terveysasema säilytettävä

Asiakkaana monopolin armottomissa rattaissa

Uusimaa tuottaa eniten

Toiminta asukkailta, ei kaupungilta

Kiertotalouden juurille on syytä palata teoriassa ja käytännössä

Kehitys on ollut nopeaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.