Lähipiirin tuella suuri merkitys

Skitsofreniaan sairastuu noin yksi sadasta suomalaisesta. Se koskettaa siis hyvin monta ihmistä, lähipiiriä ja yhteisöä.

Osa skitsofreenikoista onneksi kuntoutuu täysin työkykyiseksi ja pystyy elämään oireetonta elämää. Oma isäni on valitettavasti kroonikko.

Olen seurannut läheltä, kun isäni on koko oman elinikäni (24 vuotta) kamppaillut tuon sairauden kanssa, välillä ulospäin vaikuttaen suhteellisen hyväntuuliselta ja hyvinvoivalta, kun taas toisinaan erittäin huonossa kunnossa.

Nuorempana ajattelin, että ihminen on vain sairas ja niin sanotusti pudonnut junasta.

Nykyään kuitenkin mielenterveyslaki vaatii muun muassa, että sairastunut toimitetaan pakkohoitoon, jos avohoito ei riitä tai jostain syystä toteudu.

Isälläni ei ole sairaudentuntoa – kuten psyykkisesti sairaille on tyypillistä – ja ennen hän piilotteli ja hävitti lääkkeitään, kunnes saimme hänet osastolle ja injektiohoito luojan kiitos aloitettiin.

Tyttärenä ja ihan tavallisena maallikkona tuntuu, että sairastunut on hyvin heikoilla siinä vaiheessa, kun lähipiiriä ei ole säännöllisesti katsomassa ja huolehtimassa, että lääkehoito toteutuu.

Psyykkiset sairaudet ovat olleet liian kauan tabuja, vaikka ne koskettavat monia läheltä ja inhimillisesti aiheuttavat huolta, syyllisyyttä ja pelkoa.

Myös yhteiskunnan kustannukset nousevat, jos/kun ihminen joutuu osastohoitoon siitä syystä, ettei hoito ole toteutunut.

Toivon sydämestäni, että mahdollisimman monen skitsofreenikon lähipiiri huolehtii lähimmäisen roolissaan siitä, että avohoito on asianmukaista, ja mikäli ei, niin vie asian eteenpäin. Sivistysvaltiossa heikoimmista ihmisistä tulee pitää huolta, eikä pelkästään viranomaistasolla.

Tytär

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Maksut jatkuvaan seurantaan

Olemme velassa luonnolle ja elämälle

Lopettaminen ennakoitava hyvin

Mitä kulttuuripääkaupunki vaatii?

Kaatuminen oli onneton ratkaisu

Lääkäripalvelut maksuttomiksi ja maksukatot yhdistettävä

Keskusta tekee työtä itäradan puolesta

Yhteistyötä tarvitaan

Koemmeko vielä oikean olympiahengen paluun?

Vanhemmuuden tukeminen merkittävä osa mielenterveyttä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.