Lähiruokaa oman maakunnan pelloilta

Ennustuksia ruuan kallistumisesta sekä näkyjä tyhjistä kauppojen hyllyistä on esiintynyt kansamme keskuudessa, enkä usko, että sellaisia uhkakuvia ovat enteilleet vain kristityt profeetat.

Luulenpa, että talous- ja liike-elämän asiantuntijoiden piirissä asiaa on myös ajateltu vakavasti, jopa siihen valmistauduttu.

Ne joilla on varaa ostaa varastoon ja valmistautua pula-aikaan, varmasti sen myös tekevät.

Eipä silti, että hinnat tai ruuan riittävyys olisi jonkun tsunamin tai maanjäristyksen kaltaisia, kenenkään ihmisen hallitsemattomia luonnonmullistuksia. Ei.

Kyllä niihin asioihin vaikuttavat päättäjät sekä kotimaassa, Euroopan unionissa että muualla maailmassa.

"Nopeasti kohonneet ruuan hinnat ovat aiheuttaneet mellakoita jo kymmenissä köyhissä maissa. Maailman viljavarastot ovat pienimmät 60 vuoteen ja riittävät n. 50 päivän kulutukseen. Samaan aikaan EU:n maatalouspolitiikka tuhoaa perheviljelmiä Suomesta", kirjoittaa Vapaa Suomi - lehti numerossa 4/2008 (Itsenäisyyspuolueen äänenkannattaja).

Jotkut päättäjät ja jotkut päätökset kohottavat hinnat pilviin, vievät leivän runsauden tavalliselta kansalta ja ajavat maan köyhät haudan partaalle. Ruoka on tehokas hallitsemisen väline, parempi kuin öljy.

Autolla ajamisen voivat useimmat lopettaa, mutta syömistä ei. Suomalaisiin miehiin pula alkaa sattua todennäköisesti vasta sitten, kun kaupasta ei saa enää kaljaa.

Viime aikoina hinnat ovat alkaneet huimasti nousta, aivan käytännössä tehtyjen havaintojen perusteella. Se tulee näkymään aivan varmasti vähävaraisimpien lapsiperheiden ja työttömien ym. pienituloisten selviämisessä.

Tulot eivät kaikilla nouse siihen tahtiin. On vain syötävä vähemmän.

Arvelen, ettei kaikkiin elintarvikkeisiin todellisesti kohdistu niin suurta kustannuspainetta, että kaikkia hintoja pitäisi järjestään nostaa, mutta ehkä tilaisuus on nyt sopiva nostaa katetta.

Silloin on taottava, kun rauta on kuumaa. Onhan mediassa rummutettu ruokapulasta maailmalla, peltojen käytöstä biopolttoaineen tuottamiseen jne. Rikkaiden autot syövät leivän köyhien pöydästä.

Kuinka paljon integraatioita ja globaalia kehitystä parempi ratkaisu olisikaan palata ruuan lähituotantoon omassa maassa ja maakunnissa, pienilläkin peltotilkuilla.

Maataloutta tulisi tukea terveellä tavalla ja vapauttaa se turhista säännöstelyistä, valvonnasta ja rajoituksista.

Kyllä se pahana aikana paremmin lohduttaisi vaikka takapajuisesti tuotettu leipä kuin nälän näkeminen yhteiseurooppalaisesti tai globaalisti.

Tapio Ylönen Mikkeli

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Kokoomus jekutti keskustaa

Äänestäjän vinkkilista

Saattohoito osa hyvää hoitoa

Miten pelastaa Kanttila?

Suurin linjavalinta on, kenen ehdoilla talouspolitiikkaa tehdään

Stoppi kuluttajan kyykytykselle

Suojellaanko maaseutu hengiltä?

Verenvaihdolla kohti toimivampaa eduskuntaa

Turpeentuotannosta on pidettävä kiinni

Pääsisinkö lääkäriin, onko rahaa maksaa vuokra?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.