Lähiruokaa oman maakunnan pelloilta

Ennustuksia ruuan kallistumisesta sekä näkyjä tyhjistä kauppojen hyllyistä on esiintynyt kansamme keskuudessa, enkä usko, että sellaisia uhkakuvia ovat enteilleet vain kristityt profeetat.

Luulenpa, että talous- ja liike-elämän asiantuntijoiden piirissä asiaa on myös ajateltu vakavasti, jopa siihen valmistauduttu.

Ne joilla on varaa ostaa varastoon ja valmistautua pula-aikaan, varmasti sen myös tekevät.

Eipä silti, että hinnat tai ruuan riittävyys olisi jonkun tsunamin tai maanjäristyksen kaltaisia, kenenkään ihmisen hallitsemattomia luonnonmullistuksia. Ei.

Kyllä niihin asioihin vaikuttavat päättäjät sekä kotimaassa, Euroopan unionissa että muualla maailmassa.

"Nopeasti kohonneet ruuan hinnat ovat aiheuttaneet mellakoita jo kymmenissä köyhissä maissa. Maailman viljavarastot ovat pienimmät 60 vuoteen ja riittävät n. 50 päivän kulutukseen. Samaan aikaan EU:n maatalouspolitiikka tuhoaa perheviljelmiä Suomesta", kirjoittaa Vapaa Suomi - lehti numerossa 4/2008 (Itsenäisyyspuolueen äänenkannattaja).

Jotkut päättäjät ja jotkut päätökset kohottavat hinnat pilviin, vievät leivän runsauden tavalliselta kansalta ja ajavat maan köyhät haudan partaalle. Ruoka on tehokas hallitsemisen väline, parempi kuin öljy.

Autolla ajamisen voivat useimmat lopettaa, mutta syömistä ei. Suomalaisiin miehiin pula alkaa sattua todennäköisesti vasta sitten, kun kaupasta ei saa enää kaljaa.

Viime aikoina hinnat ovat alkaneet huimasti nousta, aivan käytännössä tehtyjen havaintojen perusteella. Se tulee näkymään aivan varmasti vähävaraisimpien lapsiperheiden ja työttömien ym. pienituloisten selviämisessä.

Tulot eivät kaikilla nouse siihen tahtiin. On vain syötävä vähemmän.

Arvelen, ettei kaikkiin elintarvikkeisiin todellisesti kohdistu niin suurta kustannuspainetta, että kaikkia hintoja pitäisi järjestään nostaa, mutta ehkä tilaisuus on nyt sopiva nostaa katetta.

Silloin on taottava, kun rauta on kuumaa. Onhan mediassa rummutettu ruokapulasta maailmalla, peltojen käytöstä biopolttoaineen tuottamiseen jne. Rikkaiden autot syövät leivän köyhien pöydästä.

Kuinka paljon integraatioita ja globaalia kehitystä parempi ratkaisu olisikaan palata ruuan lähituotantoon omassa maassa ja maakunnissa, pienilläkin peltotilkuilla.

Maataloutta tulisi tukea terveellä tavalla ja vapauttaa se turhista säännöstelyistä, valvonnasta ja rajoituksista.

Kyllä se pahana aikana paremmin lohduttaisi vaikka takapajuisesti tuotettu leipä kuin nälän näkeminen yhteiseurooppalaisesti tai globaalisti.

Tapio Ylönen Mikkeli

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Pelastaako kasvisruokavalio maailman ilmaston?

Kuoleman kahvilassa mysteeri avautuu arkeen

YhteydetMoottoritien pullonkaulat poistettavaLiikenneturvallisuuden lisäämiseksi Kolmisopen Citymarketin rampilta eteläänpäin olisi rakennettava oma liikenneväylä Petoselle meneville, jolloin sinne menevien autojen ei tarvitsisi tulla moottoritielle lainka

Taivaan merkit

Miksi terveystietoja pitää salata?

Mitä ihmettä on tapahtunut?

Vanhaa Kuopiota muistelemassaja uutta kiertelemässä

Johdot vievät moneen suuntaan

Keskusta uuden alun kynnyksellä

Kieltäminen perustuutahalliseen tietämättömyyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.