Laatua monilla eri keinoilla

Nimimerkki ”Oma maa mansikka” kysyy mansikoiden torjunta-aineiden käytöstä (SS 13.7.). On hyvä, että kuluttajat ovat kiinnostuneita ruuan alkuperästä ja tuotantotavoista, koska yhä harvempi on mukana alkutuotannossa.

Suomessa ollaan vielä hyvässä asemassa viileän ilmaston ja lyhyen kesän ansiosta: tuholaisia ei esiinny niin taajaan kuin Keski-Euroopassa. Siksi meillä torjunta-aineiden käyttötarve on pienempi kuin muualla. Tämä on todettu Euroopan elintarviketurvallisuusviraston tekemässä tutkimuksessa, jossa Suomessa tuotetut elintarvikkeet olivat Euroopan puhtaimmat.

Viitteitä torjunta-ainejäämistä löytyi vain 10 prosentissa tutkituista tuotteista, josta valitettavasti osa oli mansikkaa, vaikkakin jäämien määrä alitti reilusti sallitut raja-arvot. Kotimaisia mansikoita voivat siis kaikki nauttia turvallisin mielin.

Suomessa Ruokavirasto tekee tiloille jäämätutkimuksia, ja mansikalle sallituista torjunta-aineista löytyy lista Tukesin Internet-sivuilta.

Torjunta-aineita käytetään vain tarpeen vaatiessa. Viljelijällä, joka tekee ruiskutuksia, on oltava viiden vuoden välein uusittava kasvinsuojeluainetutkinto suoritettuna ja käytössä tarkastettu ruisku.

Torjunta-aineita valitessa otetaan huomioon peräkkäisen käytön rajoitukset, jottei resistenssiriski kasvaisi, sekä varoaika, jota tiukasti noudatetaan.

Mansikalla kasvustoja seurataan joka päivä, ja torjunnan tarve varmistetaan liima-ansoilla tai niin sanotulla vatinäytteellä tuhoeläinten osalta. Torjuntatarpeen ylittyessä tehdään ruiskutus.

Tänä kesänä yleisin riesa ovat olleet ripsiäiset, niitä ja kärsäkkäitä meillä on ruiskutettu kaksi kertaa. Jos mansikkapunkkiruiskutuksia tehdään, aika on varhain keväällä.

Tuholaisten lisäksi mansikalle tehdään harmaahomeen torjuntaa, meidän tilallamme hometorjuntoja torjunta-aineilla on tehty kaksi kertaa tällä kasvukaudella: heti kukinnan alettua ja pääkukinnan aikana eli kolmisen viikkoa ennen kuin marjat ovat kerättävissä. Lisäksi tilamme mehiläiset tekevät biologista torjuntaa koko kukinnan ajan.

Eniten mansikan laatuun avomaaviljelyssä vaikuttavat sääolosuhteet. Mitään ”säilöntäaineita” marjoihin ei ruiskuteta.

Mansikoiden laatua pystytään parantamaan muillakin keinoilla kuin torjunta-aineilla. Jokaiselta marjanviljelijältä löytyy kylmiö, jossa marjat jäähdytetään heti poimittua. Myös lajikevalinnoilla ja jalostuksella on saatu hyvin kuljetuksen kestäviä marjoja markkinoille.

Tuholaisia vähentävä viljelykeino on tunneliviljely, joka yleistyy koko ajan. Meillä tuholais- ja homehtumisriskiä pienennetään viljelyteknisin keinoin: perustamalla mansikka hyvin tuulettuvalle lohkolle yksirivisenä, jolloin puskat kuivuvat sateen jälkeen hyvin. Riviväleissä käytetään meillä vain ruohonleikkuria, ja rikkaruohot penkeistä kitketään käsin.

Glyfosaatti-valmistetta (kuten Roundup) käytetään siinä vaiheessa, kun mansikkapelto halutaan hävittää, eli 5 – 7 satovuoden jälkeen. Ennen seuraavan mansikkapellon perustamista lohkolla viljellään kolmena kasvukautena jotakin muuta kasvia.

Viljelykierto parantaa maaperän viljelyominaisuuksia ilman torjunta-ainekäsittelyitä. Peittävä kasvusto estää hyvin rikkaruohojen itämistä, ja kasvuston murskaus peltoon toimii viherlannoitteena. Tuholaisten määrä vähenee, kun samalla paikalla ei aina kasva mansikkaa.

Tämä on selvennys yhden tilan toimista. Laadukkaan avomaasadon saamiseen vaikuttavat ilmat, mutta myös viljelijöiden ammattitaito ja viljelymenetelmien kehitys. Kannattaa aina kysyä viljelijältä suoraan asiasta, joka herättää kysymyksiä, sillä kyllä mielellämme kerromme tästä jatkuvasti kehittyvästä alasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Mikkelissä vahvistuisi Itä-Suomen kirjasto-osaaminen

Tuulimyllyistä ongelmajätettä

Menneisyyden kanssa tilillä

Kaikkea turvetta ei kannata hylätä

Netin on oltava aina apuna

Huumorin kukkien poimintaa

Vesakkomyrkytyksen vastustus toi mharvinaisen voiton

Itä-Suomen asema on tasapuolinen

Miksi ovet ovet kiinni turisteilta?

Suomi on lähdössä vaaralliselle tielle muiden velkojen maksajaksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.