Lainarahaa moneen käyttöön

EU:n päätös tukea huonosti taloutensa hoitaneita maita toisten valtioiden lahjoitus- ja velkarahalla innoitti pohtimaan, että sopisiko tämä menetelmä yksityistalouksiin.

Ainakin vastikkeettomalla lahjoitusrahalla saisi ihmiset kuluttamaan, ja sitä kautta talous voisi lähteä elpymään. Koska EU:n terävin kärki on huomannut tämän parhaaksi tavaksi elvyttää, niin miksi se ei toimisi yksilöidenkin kohdalla. Menetelmä antaisi uutta tietoa rahan käytöstä ja sen saamisesta molemmille osapuolille. Joku yliopisto voisi tehdä siitä tutkimuksenkin.

Idea toimisi näin: päätöksen tehneet poliitikot ottaisivat omiin nimiinsä vaikka 100 000 euron lainan kukin ja antaisivat summan sitten henkilölle, joka on humputellut omat ja vippaamansa rahat elämällä ylellisemmin kuin oma reaalitalous antaisi myöten. Hehän eivät saa itse lainaa, kun luottotiedot ovat menneet. Niinpä he tarvitsevat taloutensa elpymiseen ulkopuolista rahaa. Rahan käytön he hallitsevat.

50 000 euroa rahasta olisi lainaa ja toiset 50 000 euroa olisi kertaluontoinen lahjoitus. Lainan takaisinmaksuaika olisi vuoteen 2052.

Rahat saanut palauttaisi kyllä rahojen antajalle lähes puolet takaisin seuraavan neljän vuoden aikana, mutta hän ei saisi itse päättää, mihin hän saisi käyttää rahaa. Saisi anoa rahaa, mutta lahjoituksen saanut päättäisi, olisiko se kestävän kehityksen tavoitteiden mukaista ja hyväksi heille kummallekin, ympäristölle ja ilmastonmuutoksen hillitsemiselle, jos rahat menisivät anojan toiveen mukaan.

Idea on vapaasi käytettävissä. En hae hyödyllisyysmallisuojaa tai patenttia idealleni.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Kaikkea turvetta ei kannata hylätä

Netin on oltava aina apuna

Menneisyyden kanssa tilillä

Vesakkomyrkytyksen vastustus toi mharvinaisen voiton

Itä-Suomen asema on tasapuolinen

Huumorin kukkien poimintaa

Miksi ovet ovet kiinni turisteilta?

Suomi on lähdössä vaaralliselle tielle muiden velkojen maksajaksi

Kuuma linja

”Sota oli koronaa pahempi”

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.