Lakiuudistus on mahdoton toteuttaa

Matti tai Maija Meikäläisen joutuessa syystä tai toisesta täydellisen sosiaaliturvan varaan ja kotikuntansa hoitolaitoksessa hoidettavaksi, hän menettää oikeuden asuinpaikkakuntansa valitsemiseen, vaikka perustuslaki sellaisen turvaa.

Usein hän haluaisi muuttaa paikkakunnalle, missä hänen omaisensa asuvat, saadakseen turvaa loppusuoralleen. Jokaisessa kunnassa on oma hoitolaitoksensa.

Hallituksen esitys uudeksi terveydenhoitolaiksi poistaa muun muassa tämän epäkohdan ja selkeyttää paljon muutakin turhaa byrokratiaa sosiaalihallinnon alueella. Kyseinen esitys on ainutlaatuinen ja edistyksellinen.

Yksi paha epäkohta siinä on. Rahoitusvastuusta ei puhuta mitään. Kunnat eivät ole vuosikausiin pystyneet täyttämään tehtäviään kyseisellä alueella.

Helppohan niitä esityksiä on antaa, kun kate on pilvissä. Ehkä siihen on vähän pakkokin, hallitusneuvotteluissa tuli luvattua yhtä ja toista. Kyllä eduskunta ne hyväksyy, eletäänhän vaalivuoden aattoa.

Näin syntyy taas liuta säädöksiä, joita suoritusportaan on mahdoton toteuttaa. Sekava säädöksien viidakko jatkuu sosiaali- ja terveyshallinnon hallinnossa.

"Kaikkihan on maksettava, eikös juu, mitä tässä maailmassa velkaantuu."

Yrjö Jämsänen Siilinjärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Maaliskuusta riski on viisinkertaistunut

Tuhlaajapojan juhlat Euroopan unionissa

Tuottajatkin tarvitsevat tukea poikkeusaikana

Joka pilvellä on hopeareunus

Vihreä elvytys auttaa Suomea nousemaan jaloilleen

Arkkipiispa ei vastaa kaikesta kirkon toiminnassa

Uhka eteläsavolaisille yrityksille ja kiertotaloudelle

Nyt kesätöitä nuorille

Karsitaanko jostain muusta kuin hävittäjistä?

Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.