Lapsen etu on turvallinen aikuinen

Työvoimatilanne varhaiskasvatuksessa on heikentynyt kaikkialla Suomessa. Sosionomien halu hakeutua tehtäviin lopahtaa arvostuksen puutteessa. Näkymissä on, ettei varhaiskasvatuksen opettajia valmistu ammattikorkeakouluista lainkaan. Syynä on uusi varhaiskasvatuslakiprosessi, joka on tällä hallituskaudella ollut täynnä epäselviä muutoksia ja päättämättömyyttä.

Työvoimapulaan on löydetty vaarallisia laastareita Etelä-Suomessa: hoitotyöhön perehdytetään neljässä päivässä ilman, että henkilön psyykkistä terveyttä tai rikosrekisteriä tarkistetaan. Perehdytys sinänsä on hyvä. Hoitajia pitää saada päiväkoteihin, kouluihin, vanhustenhuoltoon nopeallakin aikavälillä. Mutta kuka tahansa ei voi hoito- ja kasvatustyötä tehdä neljän päivän perehdytyksen jälkeen.

Uusi varhaiskasvatuslaki tuli voimaan 1.9.. Se korostaa lapsen etua. Neljän päivän perehdytyksessä uutta lakia ei selvästikään noudateta. Nyt tarvitaan tahtotilaa johtajilta ja päättäjiltä linjata, että työtä hakeva henkilö esittää rikosrekisteriotteen, josta voi todeta, ettei lasten kanssa työskentelyyn ole estettä. Se on lasten etu. Rikosrekisteriotteen saa netistä tilaamalla ja se on helppo toimittaa eteenpäin.

Samaa toivoisin opettajan sijaisuuksia tekeviltä ja vanhustenhuollon osa-aikaisilta työntekijöiltä. Terveydentilan arviointi olisi myös suotavaa hoitotyön sijaisilta. Tällainen ”kättä päivää tervetuloa” hoitotyön perehdytykseen ja töihin ilman asianmukaisia vaatimuksia ei toivottavasti ole minun Kuopioni tulevaisuutta.

Tanja Airaksinen

Erityisopettaja

Perusturva- ja terveyslautakunnan jäsen

Varavaltuutettu (sd.)

Kuopio

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Islannin ihme Suomeenkin - ruvetaan olemaan läsnä lapsille

Laajennukselle ei tilausta

Miksi Juankosken koulut tarvitaan?

Rohkeasti rahaa brändien rakentamiseen

Herätys Kauppakadulle

Unohdetut kipupisteet

Ympäristöntuhontaa verovaroin

Hyssyttelyn aika on ohi Siilinjärvellä

Älä anna tulorekisterin yllättää

Jatkuva turvallisuusongelma

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.