Lapsen vieminen sotatoimi- alueelle on kriminalisoitava

Suomesta lähti Irakiin ja Syyriaan terroristijärjestön miehittämälle alueelle eri arvioiden mukaan useita kymmeniä henkilöitä tai jopa yli sata henkilöä joko taistelemaan Isis-terroristijärjestön riveissä tai muuten tukemaan kalifaattia.

Lähtijöistä noin 20—30 prosenttia on arvioiden mukaan naisia. Mukana on kuitenkin ollut kokonaisia perheitä, eli sotatoimialueelle on viety Suomesta myös alaikäisiä lapsia.

Terroristien vaimot ja lapset on kalifaatin kukistumisen jälkeen viety Syyrian ja Irakin rajalla sijaitsevaan al-Holin leiriin, jossa leirillä olijoiden itsensä mukaan lapset ovat aliravittuja ja lapsia kuolee koko ajan.

Tällaisiin oloihin joutuminen vaarantaa lasten hengen ja terveyden.

Rikoslaissa on merkittävä puute, sillä vaikka matkustaminen terrorismirikoksen tekemistä varten on kriminalisoitu 34 a luvun 5 b §:ssä, alaikäisen lapsen saattamista hengen sekä fyysisen terveyden ja henkisen hyvinvoinnin vaarantaviin oloihin viemällä hänet sotatoimialueelle ei ole erikseen säädetty rangaistavaksi.

Lasten hyvinvoinnista huolehtiminen on lapsen huoltajan tai huoltajien vastuulla.

Tästä syystä rikoslakiin tulisi säätää uusi pykälä, jossa kriminalisoitaisiin lapsen vieminen sotatoimialueelle.

Ottaen huomioon teosta seuraava haitta lapsen terveydelle ja kehitykselle rangaistusasteikon tulisi vastata törkeää pahoinpitelyä.

Myös yrityksen tulisi olla rangaistava ja pyrkimyksen viedä lapsi sotatoimialueelle tulisi olla peruste lapsen huostaanottoon, jotta lapsen henki ja terveys voidaan turvata.

Valitettavasti lakialoite ei vaikuta al-Holin leirillä olevien lasten tilanteeseen eikä äitejä voida tuomita takautuvasti.

Mielestäni al-Holin tilanteesta on kutenkin opittava ja vähäisintä, mitä päättäjät voivat tehdä, on säätää laki, joka kriminalisoi lapsen sotatoimialueelle viemisen.

Olen tehnyt aiheesta toimenpidealoitteen 26.6.2019. Aloite keräsi nimikirjoituksia yli puoluerajojen.

Sanna Antikainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Lukijan Sanomat

Kaikkea turvetta ei kannata hylätä

Netin on oltava aina apuna

Menneisyyden kanssa tilillä

Vesakkomyrkytyksen vastustus toi mharvinaisen voiton

Itä-Suomen asema on tasapuolinen

Huumorin kukkien poimintaa

Miksi ovet ovet kiinni turisteilta?

Suomi on lähdössä vaaralliselle tielle muiden velkojen maksajaksi

Kuuma linja

”Sota oli koronaa pahempi”

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.